Tágas helyen szállásolják a magyar téli olimpiai sportolókat


Jó helyen laknak a magyar olimpiai sportolók a phongcshangi téli olimpia kangnungi falujában

A sportolók szálláshelye a korcsolyasportok központjában, nyolc újonnan épült társasházban van. A legtöbb ház nagy ablakán nemzeti lobogókat függesztettek ki a magyar és más országból érkező csapattagok.

A legnagyobb molinó a házigazda dél-koreaiaké, de a franciák, olaszok, svédek is alaposan feldíszítették a nyílászárókat, az egyik épületen pedig hatalmas észak-koreai zászló lóg.

A magyarok négy nagyméretű, “Hungary” feliratú molinót, valamint egy magyar zászlót akasztottak ki az ablakokba. A zászlók alapján az észtek és a szlovénok laknak a magyar sportolók szomszédságában, utóbbiak még a liftet is teleragasztották matricákkal.

Az ötösfogat két rangidőse, a harmadik olimpiájára készülő Keszler Andrea és Heidum Bernadett alszik a kétágyas szobában, míg Bácskai Sára Luca költözött be Jászapáti Petra mellé egy matracra, Kónya Zsófi pedig egyedül alszik a szobájában. Mindegyik helyiségben nagy magyar zászlót feszítettek ki a sportolók.

A magyar sportolóknak jutott lakás három hálószobából, egy rendkívül tágas, egybenyitott nappaliból és konyhából áll. Utóbbit azonban nem lehet használni, mivel a lakásokat már értékesítették, és a szervezők félnek, hogy kár esik a berendezésben. A sportolók viszont nem szorulnak a konyhára, mivel a falujukban éjjel-nappal nyitva tartó ingyenes étterem üzemel. Elmondásuk szerint teljesen elégedettek az apartmannal.

Mikor kezdték el építeni az olimpiai falut?

A kangnungi olimpiai falut Gyo-ding mellé építették. Az építések 2015 júliusában kezdődtek és 2017 szeptemberébe fejeződtek be. A kilenc épület, 22-25 emeletesek az alagsort is számítva, 922 lakással rendelkezik. Az épületekben két fajta lakás van. Az egyik lakás 75 négyzetméter a másik 85 négyzetméter alapterületű. Összesen 2717 olimpiai sportoló tud beköltözni a lakásokba.

Minden épület gyorsan elérhető a sportolóknak

Az olimpiai faluba belépve egy hatalmas téren a 92 résztvevő nemzet zászlaja lobog. A minivárosban van pláza is, amely az olimpia főszponzorainak termékeit kínálja, a sportolók kikapcsolódását pedig játékterem biztosítja, ahol számítógépes játékok mellett az asztaliteniszt is kipróbálhatják.

A XXIII., phjongcshangi téli olimpia hivatalosan a pénteki nyitóünnepséggel kezdődik magyar idő szerint 12 órakor.

Forrás: MTI, korea.net képek: korea.net, origo.hu, olimpia.hu
Megosztom, elküldöm: