Zuschlag:
Választási csalásra készülhetett?


Két férfi előzetes letartóztatását indítványozták

Bűnszövetségben elkövetett tiltott adatszerzés miatt indítványozták egy 40 éves és egy 24 éves férfi előzetes letartóztatását, akik 2017 őszén egy pénzügyi tanácsadó cég adatbázisaiba illegálisan belépve jogellenesen megszerezték a cég ügyfeleinek személyes adatait, hogy tényleges kampány helyett így gyűjtsenek ajánlásokat az idei parlamenti választásra – írja a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség közleményére hivatkozva az Index.

Zuschlagról lehet szó?

Az Index nem hivatalos információi szerint az ügy egyik érintettje Zuschlag János, akit szerdán vettek őrizetbe, két másik férfival együtt.  A gyanúsítottak előzetes letartóztatásáról csütörtökön dönt a Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírója- írja a Népszava. A NAV nyomozói egyébként hét embert hallgattak ki gyanúsítottként. Az őrizetbe vett  három férfi közül a harmadiknál nem állnak fenn a kényszerintézkedés feltételei.

Illegálisan szerzett adatokkal a választásokra

Az ügyészség szerint a gyanúsítottak megállapodtak, hogy a 2018-as választásokon különböző választókerületekben képviselőjelölteket indítanak. A jelöltek indításához szükséges 500 ajánlást nem valós kampánnyal, hanem különböző adatbázisokban szereplő személyek adatainak felhasználásával akarták megszerezni. Céljuk az volt, hogy a választásokat kihasználva illegálisan jussanak költségvetési támogatáshoz. A NAV közleménye szerint több százmillió forintnyi kampánytámogatást akartak így megszerezni, és négy pártot akartak indítani. Az általuk megkeresett hekker egy biztosításközvetítő cég adatbázisából kilencezer választópolgár adatait szerezte meg.

Illegális úton megszerezték egy pénzügyi tanácsadó cég területi képviselőinek belépési adatait, amivel beléptek a cég informatikai rendszerébe. Így hozzájutottak az adatbázisokhoz, amik a társaság ügyfeleinek személyes adatait tartalmazták. Az ajánlóívekhez szükséges, hiányzó személyi adatokat call-centeres alkalmazottakat bevonva, az ügyfelek felhívásával szerezték meg.

Mivel a bűncselekmény szervezettsége és társadalomra veszélyessége miatt tartani kell attól, hogy a gyanúsítottak a hatóságok elől megszöknének, elrejtőznének, így a jelenlétük csak az előzetes letartóztatás elrendelésével biztosítható, ezért az ügyészség indítványozta a két gyanúsított előzetes letartóztatását. Ezen kívül attól is tartani kell, hogy a gyanúsítottak tanúk befolyásolásával, tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével meghiúsítanák, megnehezítenék, vagy veszélyeztetnék a bizonyítást. Az ügyészség szerint a bűnismétlés veszélye is a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelését indokolja. A nyomozást a NAV Dél-Alföldi Nyomozati Igazgatósága viszi, a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség fokozott ügyészi felügyelete mellett – írja az Index.

Forrás: index.hu, nepszava.hu
Megosztom, elküldöm: