Választási összefogás:
Hogy áll az ellenzék 20 nappal a kampány előtt

A demokratikus ellenzék helyzete ma.

A demokratikus ellenzék összefogásának helyzete 2018.01.28-án:

A különböző sajtó hírek, illetve a demokratikus ellenzéki pártok vezetőinek megszólalásai alapján nem biztos, hogy mindenki számára tiszta, hogy jelenleg hogyan áll az ellenzéki összefogás. Cikkünkben összeszedtük, hogy a mai napon mi az, ami biztosnak vehető, és elemzőnk megjegyzéseivel adjuk közre.

Végleges csak március 5-én és 6-án mondhatók ki.

Az egyéni jelöltek megnevezése, az aláírásgyűjtés március 5-én zárul hivatalosan. A végleges pártlistát március 6-án kell beadni. A közös- vagy külön jelöltek, a koordinált visszalépések, a közös- és külön listák tehát eddig a két dátumig bárhogyan változhatnak. De ez után már nem.

Akik biztosra mondhatóan összefogásban gondolkodnak:

Első blokkunkban azokat a pártokat vesszük sorra, akik az összefogás valamilyen formájában együtt képzelik el a választáson való indulást.

MSZP – DK megállapodás
Koordinált jelöltek, külön miniszterelnök-jelölt és külön lista

Az MSZP 46 választókerületben léptette vissza a jelöltjét a Demokratikus Koalíció javára. A megállapodás értelmében a szocialisták ezekben a körzetekben a Demokratikus Koalíció egyéni jelöltjét támogatják és csak pártlista kampányt folytatnak.

Jelenleg hivatalos felállás:

 • 60 választókerületben MSZP-P jelölt és DK támogatással.
 • 46 választókerületben DK jelölt és MSZP-P támogatással.
 • 106 választókerületben két külön lista és külön miniszterelnök-jelölt.

Elemzőnk az MSZP és a DK megállapodásról

A megállapodás elkerülhetetlen volt. A két párt szavazóbázisa közel van egymáshoz, azok megosztása ostobaság lett volna. A választókerületek elosztásánál az MSZP szerintem nagyvonalú volt, mert az 57%-43% arányú felosztás helyett inkább a 65%-35% lenne reális.

Óvatosságra ad azonban okot, hogy Gyurcsány Ferenc hajlamos hirtelen és merész lépésekre, ha az aktuális politikai történéseket meg kívánja lovagolni. Elég csak arra gondolni, hogy a szombati évértékelőjében is odaszúrt az MSZP-nek, holott a megállapodás szerint jelenleg partneri viszonyban vannak. Elképzelhető tehát, hogy a mind a politikai partnerét, mint a saját pártját meglepve előáll egy más verzióval a jelölések leadásának határideje előtt.

Karácsony Gergely mai megszólalása (Gyurcsány 3. listás helye) inkább egy szófordulatnak tekinthető és az összefogás kívánt mértékét jelzi. A DK már bemutatta a saját pártlistáját és nem valószínű, hogy ebben a kérdésben lesz változás, de Gyurcsánynál nem lehet tudni.

A kampány szempontjából várhatóan a DK kevés erőforrást tud majd mozgósítani. Ezért előfordulhat, hogy bizonyos választókerületekben az MSZP-P jelölt támogatására nem tudnak majd hangsúlyt fektetni vagy a saját jelöltjük kampánya erőtlenebb lesz, mint az MSZP-P lista kampány.

MSZP – Párbeszéd összefogás
Közös jelöltek, közös miniszterelnök-jelölt és közös lista

Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölttel az élen ez most a legnagyobb ellenzéki tömörülés. A két párt egyenlő félként vesz részt ebben az összefogásban és közösen kampányolnak. Az egyéni jelöltek esetében a politikusok helyi beágyazottsága szerint döntöttek. A parlamenti bejutási küszöb a közös indulás miatt így 10%, de a számítások szerint ez nem fog gondot okozni.

Jelenleg hivatalos felállás:

 • 60 választókerületben az MSZP-P közös jelöltet indít, a DK támogatásával.
 • 46 választókerületben közösen támogatják a DK jelöltjét.
 • Mind a 106 választókerületben MSZP-P közös listára lehet szavazni.

Elemzőnk az MSZP-P összefogásról

Az MSZP számára létszükséglet volt egy másik partner maga mellé állítása, mert az egyedül indulás kudarcát el kellet kerülniük. A Párbeszéddel való megállapodás megoldotta ezt a kérdést. Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltsége pedig jól jött a szocialistáknak, hiszen Botka elvesztése után saját embert nemigen tudtak volna felmutatni.

Ez az összefogás még eléggé képlékeny. Nem véletlen, hogy nincs bejelentett pártlista és nincs konkrétan bejelentett egyéni jelölt mind a 60 választókerületbe. Egyelőre a többiekkel való koordináció alakíthatja mind a jelölteket, mind a listát.

Az MSZP-P összefogás jelenleg a legerősebb közösség. A kampány szempontjából a Karácsony – Kunhalmi kettős egy jól felépített brand. Mindkét politikus alkalmas erre a feladatra és mindkét személy széles körben elfogadott vagy legalább vállalható.

MSZP – Párbeszéd összefogás + MLP
?

Fodor Gábor január közepén jelentette be, hogy a Liberálisok közösen indulnak az MSZP-P összefogással. Hivatalosan aláírt megállapodás még nincs és egyelőre az sem teljesen tiszta, hogy Fodor milyen módon csatlakozott.

Az Magyar Liberális Párt (MLP) nem jelentette be, hogy külön listát állítana és lenne miniszterelnök-jelöltje, de ennek az ellenkezője sem hivatalos. A jelenleg fellelhető információk szerint az MLP valamilyen közös, koordinált jelöltekben gondolkozhat. Vélhetően nem lép majd be a pártszövetségbe, mert azzal 15%-ra emelkedne a belépési küszöb, ami már nehezen lenne teljesíthető.

Jelenleg hivatalos felállás:

 • Egyéni jelöltek: ?
 • Pártlista és miniszterelnök-jelölt: ?

Elemzőnk a Liberálisok csatlakozásáról

A harmadik fél megjelenése igazából csak PR fogásnak jó, mert kívülről az összefogást nagyobbnak és nagyobb érdekeket átfogónak mutatja. Szavazatot is csak maximum ebből az okból hozhat, az MLP-nek minimális a szavazótábora. A 15%-os határ miatt valószínűleg ez nem is hivatalos társulás, inkább csak támogatóként állnak be Liberálisok az MSZ-P összefogásba.

Az  sem teljesen világos, hogy a Szocialisták és a Párbeszéd kettősből kinek volt az elképzelése a Liberálisok behívása. Erről a két fél ellentétesen nyilatkozik. Mivel valamiféle belső koordinált indulás lesz velük, az sem lényegtelen, hogy MSZP vagy P jelölt helyét adják át annak a pár MLP-snek.

A Liberálisok önálló pártlistája szempontjából fontos megjegyezni, hogy a listaállításhoz szükséges 27 képviselőt nem feltétlen tudják kiállítani. Ahhoz, hogy Fodor Gábor ismét bekerüljön a parlamentbe, valakinek a segítségére van szüksége.

Egyébként meg Fodor Gábor a másik meglepetés ember Gyurcsány mellett. Ő is képes váratlan húzásokra, nehéz tárgyalópartner. Várjuk még meg, hogy mi lesz az aláírt megállapodásban, vagy legalább a március 5-ét.

Akik biztosan külön

Második blokkunkban azok az ellenzéki pártok vannak, akik a külön indulás mellett döntöttek és maximum egy egy választókerületben fognak megegyezni a többi párttal.

Együtt
Saját jelöltek, saját miniszterelnök-jelölt és saját lista

Az Együtt csak nevében működik együtt bárkivel is. A párt csak addig erőltette az összefogást és a közösködést bármelyik párttal, amíg esélyes volt, hogy ők lehetnek az élén az összefogásnak. Jelenleg a külön indulást preferálják és nem állnak be az MSZP-P összefogásba. Megcélozzák az 5%-os bejutási küszöböt és megpróbálják Juhász Pétert bejuttatni a parlamentbe listás első helyről.

A többi párttal való együttműködésre maximum csak koordinált indulásként hajlandóak. Mint azt már meg is tették két választókerületben az LMP javára és két helyen az MSZP javára. Kommunikációs szinten nyitottnak mutatkoznak a többi demokratikus párttal is.

Jelenleg hivatalos felállás:

 • 78 választókerületben indít az Együtt saját egyéni jelöltet.
 • 106 választókerületben pártlistán lehet szavazni rájuk, és saját a miniszterelnök-jelölt.

Elemzőnk az Együtt pártról

Juhász Péter nagy kommunikáció mágus, jó média-kapcsolatokkal. Szépen elő tudja adni a “legkisebb királyfit, akivel jól kibabráltak a nagy pártok”. Kifelé azt juttatja el az emberek felé, hogy ő a legnagyobb összefogáspárti politikus és a gaz MSZP meg a Gyurcsány tesznek keresztbe az egésznek.

A valóság viszont az, hogy az Együtt nagyon hamar kizárta az MSZP-vel és/vagy a DK-val való közös listát. Ennek oka valószínűleg az, hogy Juhász Péter egyik pártnál sem kapott volna olyan listás helyet, amellyel biztosan bejutott volna a parlamentbe. Juhász a tárgyalások során rendre a pártja támogatottságánál nagyobb követelésekkel állt elő, melyet a partnerek nem tudtak teljesíteni.

Marad a számára a remény, hogy megugorják az 5%-ot, és így lista első helyről bejut a parlamentbe.

LMP
Saját jelöltek, saját miniszterelnök-jelölt és saját lista

A Lehet Más a Politika (LMP) párt tartja magát ahhoz az elvhez, amit szinte megalakulásától kezdve mond. Nem társul olyan politikai pártokkal, melyeknek képviselői között ott vannak a rendszerváltás óta létező pártok vezetői. Mereven elzárkóznak az MSZP-P összefogáshoz való csatlakozástól, annak ellenére, hogy mindkét párt szívesen látná őket.

Az LMP egyedül indul a választáson és egy-két választó kerületben fog esetleg koordinálni másokkal, várhatóan Momentummal és az Együttel. Ennek tudható be, hogy egyéni képviselőjelöltet még nem mutattak be minden választókerületben. A pártlistát már közreadták, tehát biztosnak mondható a saját lista.

Jelenleg hivatalos felállás:

 • ? választókerületben indít az LMP saját egyéni jelöltet, a többi helyen koordinált indulás várható.
 • 106 választókerületben pártlistán lehet szavazni rájuk, és saját a miniszterelnök-jelölt.

Elemzőnk az LMP pártról

A Lehet Más a Politika párt azt hozza, amit várni lehetett tőle. Nem fognak összeállni se az MSZP-vel, se a DK-val, de ugyanígy távol tartják magukat a Momentumtól és az Együttől is. Maximum koordinált indulás várható tőlük.

Széll Bernadett jó jelölt, a pártnak nyerési esélye nincs, de a parlamentbe jutási küszöböt megugorhatja. Ezt a lehetőséggel ők némileg feláldozzák a Fidesz legyőzésének esélyét.

A mostani aktuálpolitikai helyzetben érdekes módon a Fidesz tolja legerősebben az LMP-t. Az a furcsa helyzet állt elő, hogy például Németh Szilárd folyamatos kirohanása Széll Bernadett ellen gyakorlatilag ingyen reklámot csinál az LMP-nek.

Momentum
Saját jelöltek, saját miniszterelnök-jelölt és saját lista

A Momentum új szereplőként vág neki ennek a választásnak. A kezdeti lendület után némileg most visszaszorulóban van a támogatottságuk. Nem állnak be semmilyen összefogásba, egyedül indulnak el.

Viszont bejelentették, hogy abszolút hajlandóak a koordinált indulásra. Visszaléptetik a jelöltjüket, ha úgy gondolják a másik demokratikus párt jelöltje eséllyel indul a fideszes jelölt ellen.

Jelenleg hivatalos felállás:

 • 106 választókerületben indít a Momentum saját egyéni jelöltet, de később vélhetően pár helyen vissza fognak lépni.
 • 106 választókerületben pártlistán lehet szavazni rájuk, és saját a miniszterelnök-jelölt.

MoMa
?

A Modern Magyarországért Mozgalom párt kényszerhelyzetben van. 2014-ben visszaléptek a Kormányváltó szövetség javára és el sem indultak a választáson. Viszont 2018-ban muszáj lesz elindulniuk, mert különben a párt törlésre kerül.

Egy darabig a DK-val való megállapodás tűnt számukra járható útnak, de Bokros és Gyurcsány a félbeszakadt tárgyalások után egymást okolva támadta a másikat. Úgy néz ki tehát, hogy a MoMa valahogy egyedül fogja megpróbálni a választáson való indulást, nincsenek arról információk, hogy bárkivel is tárgyalnának.

Jelenleg hivatalos felállás:

 • Egyéni jelöltek: ?
 • Pártlista és miniszterelnök-jelölt: ?
Borítókép forrása: Unified Communication
Megosztom, elküldöm: