Összefogás:
MSZP – Párbeszéd – Liberálisok?


A “Kire szavazzanak a liberálisok?” című rendezvénysorozat vendége Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt (MLP) elnöke volt.

A fórum házigazdája a Republikon Intézet stratégiai igazgatója, Tóth Csaba volt.

A több témát felölelő beszélgetésen Fodor Gábor elmondta, hogy miután a társadalom többsége változást akar, még mindig van esély arra, hogy a pártok összefogásával ez megvalósuljon. Hangsúlyozta, hogy ennek kulcsa a közös lista, közös miniszterelnök-jelölt és a koordinált egyéni jelöltek.

Fodor Gábor szerint nem lehetetlen legyőzni a Fideszt, de szerinte cél lehet a kétharmados Fidesz-többség megakadályozása. Ehhez is széleskörű összefogásra van szükség, melynek első lépését

“a Magyar Szocialista Párt, a Pártbeszéd és a Magyar Liberális Párt már megtette, és bár formális, aláírt szerződés még nincs ezen pártok között, de jó esély kínálkozik arra, hogy ez hamarosan megtörténjen.”

Ezek szerint hamarosan újabb taggal bővül az összefogás? Fodor Gábor szavait nem lehet másként értelmezni, mint hogy beállnak az MSZP – Párbeszéd közös miniszterelnök-jelölt mögé. Bár a koordinált indulás vs. közös jelölt kérdésben még biztosan lesznek egyeztetések.

És a többi demokratikus ellenzéki párt?

A pártpolitikai és az ellenzéki színteret jól ismerő elemzőnk szerint:

Az MSZP mindenképpen és mindenkivel a teljes összefogást sürgeti. Ezért állapodott meg a Párbeszéddel és állt be Karácsony mögé, illetve ezért tartja fent a tárgyalásokat a Demokratikus Koalícióval (DK) és az Együttel a választókerületek szavazat-optimalizált elosztásában.
A DK-val való teljes együttműködésben esetleg annyi lehet a hátráltató tényező, hogy Gyurcsány Ferenc elég gyakran váltogatja a véleményét a közös lista / külön lista kérdésben. Pedig lassan el kéne döntenie, hogy melyiket preferálja.

A Lehet Más a Politika (LMP) vélhetően hajthatatlan marad és nem közösködik a most kialakuló erős ellenzéki összefogással. Annak ellenére nem várható enyhülés ebben a kérdésben, hogy

Karácsony napokkal ezelőtt jelezte: ha jönne az LMP és a feltétel az lenne, simán lemondana a miniszterelnök-jelöltségről Szél Bernadett javára.

A Momentum sem valószínű, hogy beszáll ebbe az összefogásba, de nem lehetetlenen, hogy egy egy választókerületben visszalépteti jelöltjét. Mint ahogy azt megtette solymári időközi választáson 2017 decemberében.

Az Együtt viszont érdekesen áll az összefogáshoz. Láthatóan a kommunikációjában és az emberek felé bemutatott szólamok szintjén abszolút hangoztatja az összefogást. De az MSZP-vel, a Párbeszéddel, és DK-val való tárgyalásokból rendszeresen “kikacsint”.  A jelölt-koordináció szintjén folyó egyeztetések közben a saját tárgyalópartnereit támadja, vélt információkat szivárogtat és megpróbálja összeugrasztani a tárgyalópartnereket.

 

Forrás: MTI | borítókép: demokrata.hu

 

Megosztom, elküldöm: