Gyurcsány – Bokros:
Nincs megegyezés a DK és a MoMa között


Szinte biztosnak mondható, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) és a Modern Magyarországért Mozgalom (MoMa) nem köt választási szövetséget

A két párt nem közösen fog részt venni a 2018-as választásokon. Ez derült ki a január 12-én megjelent hírekből. Azóta a két pártvezető a közösségi oldalakon, sajtótájékon és MTI közleményekben egymást teszi felelőssé a kudarcba fulladt egyezség miatt. Megkezdődött a vad egymásra mutogatás.

MoMa:
Bokros Lajos szerint Gyurcsány hazudott és átverte őket.

“Négy hónapi hitegetés, sőt hazudozás után a DK elnöke végre bevallotta: nem akarnak megállapodni a Modern Magyarország Mozgalommal.
Szeptember elsején, a Közös Ország Mozgalom rendezvényén még ő sürgette annak azonnali bejelentését, hogy a DK és a MoMa szövetséget köt a parlamenti választásokra.

Mi változott azóta? Semmi. Szándéka hamis volt, átvert bennünket.” – írta Bokros Lajos egy Facebook bejegyzésben.

DK:
Gyurcsány szerint Bokros utasította el az egyébként méltányos ajánlatukat.

“A DK ősszel a MoMa-nak és a Szolidaritásnak választási együttműködési ajánlatot tett. Listás befutó helyeket, egyéni jelölési lehetőségeket ajánlott a DK.

Ezt a javaslatot a Szolidaritás elfogadta, meg is született a szövetségi megállapodás. A MoMa és Bokros Lajos azonban több körös tárgyalás és mérlegelés után az elutasítás mellett döntött.

A DK ajánlata méltányos volt: a közvélemény-kutatásokban nem mérhető támogatottságú MoMa-nak parlamenti képviselete lett volna a választások után.” – olvasható a DK reagálásában.

Elemzőnk szerint:

Nem lehet megmondani, hogy melyik verzió a valós. Az igazságot csak azok tudják, akik részesei voltak a két párt közötti egyeztetés folyamatának. Vagy még azok sem, hiszen a Gyurcsány és Bokros magánbeszélgetéseit ők sem tudják.

A tény az, hogy Gyurcsány dörzsölt politikus. És nem csak nehéz tárgyalópartner, hanem váratlan fordulatokra is képes. Egyszer például valaki összeszedhetné, hogy mondjuk 2013 óta hány alkalommal változtatta meg a közös lista – külön lista álláspontját.

Bokros viszont csapdahelyzetben van, a MoMa pártnak indulnia kell.  Az előző választáson, 2014-ben visszaléptek, hogy ne osszák meg az akkori összefogást. Viszont ha egy párt két egymást követő választáson nem indul, akkor elveszíti a pártként való működés lehetőségét.

Itt két olyan politikai vezetőről van szó, akik neve – árnyaltan fogalmazva is – nem cseng jól a magyar politikában. És annak ellenére, hogy mindkét pártban van néhány tehetséges és jó politikus, kimondhatjuk, hogy mind a DK, mind pedig a MoMa magával a pártvezetővel azonosítható.

Mindkét párttal az a helyzet, hogy szükség lenne rájuk a baloldali összefogásban. Szükség van a szavazóikra és el kellene kerülni, hogy külön indulással megosszák az ellenzéket. Ugyanakkor a két név sokak számára taszító lehet, és nagy támadási felületet ad. Ez pedig árthat az egységnek.

Forrás: Facebook, MTI, Index, borítókép: Magyar Idők
Megosztom, elküldöm: