Erdély:
Hatásos a Fidesz-RMDSZ kampány

Az RMDSZ kiáll a Fidesz-KDNP mellett: 120 ezer szavazat megszerezve.

Az MSZP-P összefogásnak esélye sincs Erdélyben

Karácsony Gergely és Molnár Gyula Erdélyben járt, hogy az ottani magyar emberekkel és az őket képviselő pártokkal megismertesse az összefogás politikáját.

A Maszol.ro hírportál beszámolója szerint Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke egy munkavacsorán egyértelműen jelezte nekik, hogy szerinte:

Felesleges Karácsony és az MSZP próbálkozása. “Az erdélyi magyar emberek világosan tudják, hogy kire szavazzanak.”

Ez a kijelentés jól mutatja, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség már lefutott meccsnek tartja a kampányt és egyértelműen a Fidesz mellett áll.

A magyar kormány az elmúlt években hatalmas támogatást osztott szét Erdélyben. És az azokból megvalósuló fejlesztéseket nem mint Magyarországtól kapott segítségként, hanem a Fidesz által nyújtott ajándékként mutatta be. Az RMDSZ pedig ezt a vonalat meglovagolva erősíti a kormánypárt pozícióját odakint.

Az Erdélyre elköltött állami milliárdok a fideszes kampány részei

Ne legyen senkinek illúziója! Bár lenne mire itthon is elkölteni az állami pénzeket, inkább más célt szolgálnak.

A magyar adófizetők pénzéből valósulnak meg azok a fejlesztések Romániában, melyekkel a szavazókat el lehet kápráztatni. A templomfelújításra és az egyházaknak juttattatott és az alapítványoknak adott milliárdok mindegyike után jelzi a kormány, hogy cserébe számít az erdélyi magyarok szavazatára.

Elemzőnk szerint:

“Nem ördögtől való, ha egy politikai párt kapcsolatokat épít egy külföldi párttal. Főleg akkor nem, ha abban az országban nagyszámú saját nemzetiségébe tartozó él. Amíg ezt saját költségére teszi, (a befolyt tagdíjakból, a költségvetési támogatásának terhére stb.), vagy saját egyéb erőforrásaival segít, addig nem látok ebben kivetnivalót.

Az viszont sérti a politikai érzékenységemet, ha az adott párt éppen kormányon van és kormányzati pénzeket költ tulajdonképpen a saját választási győzelmének megteremtésére. Úgy gondolom, hogy azok a milliárdok érdemben nem javítják a kinti magyarok életkörülményeit olyan mértékben, amekkora az összeg nagyságából adódna. Látszatberuházásokról beszélünk, amelyekkel lehet kampányolni.”

 

Az állami támogatások csak a jéghely csúcsát jelentik

Több hírportál is felvetette  már, hogy a határon túli magyaroknak juttatott állami milliárdok mellett a Fidesz különféle csatornákon egyedileg is támogatja az adott térség legerősebb pártját. Erdély esetében ez az RMDSZ, amely hatalmas befolyással bír az ott élő magyar lakosság körében.

A látványosan átadott állami pénzek, valamint az RMDSZ-en keresztül folytatott kampány pedig meghozza majd az eredményét. Erdélyi forrásunk szerint a legfontosabb üzenet most az, hogy az MSZP és Karácsony Gergely teljesen meg akarja szüntetni a szavazati jogot. Az RMDSZ ez ellen való harccal szólít fel a Fidesz melletti voksolásra. A valóság, a valós információ nem jut el a székelyekhez.

Nem volt mindig ilyen baráti a Fidesz és az RMDSZ viszonya

A rendszerváltás utáni években a Fidesz a Tőkés László püspök körüli politikai erőteret tömte pénzzel. Tőkés és a reformista platform mögött az akkori magyar kormány, valamint a Fidesz állt. Ez a kör az RMDSZ belső átalakításával próbálta magához ragadni a hatalmat és az ezzel járó anyagiakat. A Fidesz gyakorlatilag egy belső puccsot készített elő, melynek pénzügyi forrásait maga állta.

Nem jártak sikerrel, a juttatott milliók nem hozták meg a várt eredményt, ezért a Fidesz ideiglenesen visszavonult erről a pályáról. A két párt viszonya tovább romlott és odáig fajult, hogy 2000-ben a Fidesz konkrétan beleavatkozott az  ottani választásokba.

Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármester RMDSZ-ellenes helyhatósági kampányát a Fidesz által helyszínre küldött emberei vezették, a költségeket pedig teljes egészében a Fidesz állta. De a választások sem hozták meg az áttörést: a Fidesz által támogatott MPSZ egyetlen jelöltje sem jutott a szenátusba.

Az Orbán-kabinet ettől még gondoskodott némi támogatásról: 1,2 milliárd forintot rendelt határon túli televíziózás címen a Fideszhez köthető romániai alapítványoknak és Tőkés püspök református világtalálkozójára közel háromszázmillió forintot adtak.

2005-ben jött rá a Fidesz, hogy nem jó oldalt támogat

Világossá vált számukra, hogy az RMDSZ politikai ellenfelének megteremtése, megerősítése túlságosan nagy falat nekik. Az addig beleölt milliárdok és a politikai befolyásolás nem hozták meg a várt eredményt. Azonnal váltottak és az RMDSZ megszerzését tűzték ki célul.

A két párt vezetése 2005 szeptember közepén hivatalosan is tárgyalásokat folytatott és a korábbi hűvös, néha már ellenséges hangulat barátira változott. A folyamat pedig a 2006-os magyar országgyűlési választás után pedig felgyorsult. A Fidesz ugyanis felismerte a határon túli szavazatok erejét és ki is kívánta használni azt. Óriási politikai befolyást kezdtek el kiépíteni az RMDSZ-en belül és ezt természetesen komoly pénzügyi támogatás is kísérte.

2012-ben teremtették meg a siker lehetőségét

A Fidesz 2010-es győzelme és az így megszerzett parlamenti többség adta meg a lehetőséget arra, hogy a külhoni magyaroknak teljes szavazati jogot adjanak. 2012-ben az új választójogi törvény segítségével ezt meg is teremtették. Annak ellenére, hogy a magyar emberek nagyjából fele nem támogatta a szavazati jog megadását.

Innentől kezdve nem volt más dolguk, mint az összes határin túli magyar közösségben egy erős saját irányítású pártot kialakítani, támogatásokkal tömni és bebiztosítani a stabil szavazatokat. Ez Erdélyben az RMDSZ, aki 2018-ban komoly kampányt folytat a Fidesz mellett.

A 2014-es választáson az onnan jövő szavazatok 95,5%-a a Fidesz-KDNP melletti szavazat volt. Ez akkor több mint 122 ezer szavazatot jelentett. Most még többet fog.

Borítókép: napihir.ro

Megosztom, elküldöm: