Ellenzéki összefogás:
Az Együtt külön indul


Az Együtt – a Korszakváltók Pártja bejelentette a saját miniszterelnök-jelöltjét és a párt listavezetőjét.

Az Együtt január 13-án, Budapesten tartotta a párt küldöttgyűlését. Az esemény szünetében Szigetvári és Juhász tartott sajtótájékoztatót. Bejelentették, hogy a küldöttgyűlés Szigetvári Viktort választotta a párt miniszterelnök-jelöltjének, továbbá bejelentették, hogy a párt országos politikai tanács pedig arról határozott, hogy Juhász Péter legyen a listavezetőjük.

Az Együtt az MSZP-Párbeszéd-DK-Liberálisok által alakuló összefogástól veszi el a szavazatot

A most hivatalossá vált információk alapján eléggé egyértelmű, hogy az Együtt nem kíván részt venni az ellenzéki összefogásban. Nem állnak be Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt mögé és nem gondolkodnak közös jelöltállításban. Így a párt végképp megmutatta, hogy csak nevében és a szólamok szintjén képviseli az összefogást, a valóságban nem.

Bár a mostani bejelentések ugyan nem zárják teljesen ki a koordinált indulásba való megegyezést, de ismerve Juhász Péter tárgyalási stratégiáját, szinte biztosnak mondható, hogy az Együtt külön jelölteket fog indítani a választókerületekben. Ez pedig gyengíti a baloldali ellenzéket.

Az MSZP súlyos támadásokra számíthat Juhász Pétertől

Az Együtt támogatottsága az elmúlt időszakban 0-2% körül mozgott a különböző közvélemény-kutatások méréseiben. Ahhoz, hogy erről a szintről a párt elmozduljon, igen sok szavazót kell maga mellé állítania. Az Együttben és Juhász Péterben nincs akkora potenciál, hogy a jobboldal szavazóiból tudjon lecsípni, és az elmúlt időszak azt mutatja, hogy a bizonytalanokat sem tudta megszólítani.

Nem várható tehát más, minthogy a meglévő baloldali szavazókat fogja elcsábítani, és kitől mástól, ha nem az MSZP-től.

Elemzőnk szerint:

“Az Együtt ellenfele nem a Fidesz, és a célja nem a Fidesz megbuktatása.”

“Juhász Péter az MSZP-t és a DK-t szemelte ki politikai ellenfeleinek, az Ő megrogyasztásukkal próbál politikai előnyt kovácsolni. Folytatni fogja a szocialisták gyalázását és megpróbálja ellehetetleníteni őket. Az általa jól használt közösségi média és a remek sajtókapcsolatok segítségével továbbra is az MSZP-vel kapcsolatos hamis információkat fogja terjeszteni féligazságokból összerakott, jól hangzó, ám valótlan kommunikációt fog folytatni.”

Juhász a saját képviselői mandátumának megszerzésére használja a pártját?

Választástechnikai szempontból az Együttnek, így külön indulva, az 5%-os küszöböt kell megugornia a parlamentbe jutáshoz. Ehhez a fentiek szerint a baloldali szavazóbázisra van szükségük, onnan kell támogatást szerezniük. De mi Juhász célja?

Elemzőnk szerint:

“Juhász Péter beáldozta a Fidesz hatalmának megdöntését a saját politikai túlélése érdekében. Időben felismerte ugyanis azt, hogy a saját képviselői mandátuma csak úgy érhető el, ha valamilyen párt listán sikerül azt megszereznie. Egyéni jelöltként ugyan elindul a budapesti 1. OEVK-ban, de ott szinte matematikai esélye sincs a mandátum megszerzésére.

Ha az Együtt összeállt volna a jelenleg formálódó erős összefogással, a párt alacsony támogatottsága miatt Juhász nem tudott volna a közös listán olyan előkelő helyre kerülni, hogy az biztos bejutást eredményezzen. Pártjának mostani döntése, az ő listavezetői helye azt mutatja, hogy reményei szerint a párt eléri az 5%-ot és a töredék, plusz a listás szavazatok elegendőek lesznek ahhoz, hogy a lista első helyéről ő képviselői mandátumot szerezzen.”

A Fidesznek jól jön az Együtt döntése

A kormánypárt fellélegezhet, mert az MSZP, a Párbeszéd és a Karácsony Gergely elleni kampányt felvállalta az Együtt és vele Juhász Péter. Tehát nem csak arról van szó, hogy újabb szavazatok tűnnek el a baloldalról, hanem a legnagyobb demokratikus ellenzéki párt elleni harcra se nagyon kell odafigyelnie, megteszi azt helyette egy kis baloldali pártocska.

Forrás: MTI, borítókép: MTI-fotó - Mohai Balázs
Megosztom, elküldöm: