Uniós ellenőrzőbizottság:
A magyar állam megtagadta az együttműködést


Egy német konzervatív lap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) meglehetősen negatív cikket írt az Európai Uniós források magyarországi felhasználásáról és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványairól. A FAZ az EU-s ellenőrzőbizottság elnökét is kérdezte az Uniós pénzek magyarországi ellenőrzéséről, meglepő választ adott.

A magyar állam megtagadta az együttműködést a forrásokat ellenőrző EU-s bizottsággal

Ingebor Grässle, az Európai Parlament költségvetési ellenőrzőbizottságának elnöke számára furcsa, hogy a magyar állami intézmények, melyek az EU-s források felhasználását intézik, megtagadták az együttműködést az Unió küldöttségével, ezáltal ellehetetlenítve a bizottságot az EU-s források magyarországi felhasználásának ellenőrzésétől.

Ingebor furcsálja továbbá, hogy hogyan lehet, hogy a kiírt magyarországi pályázatok 36 százalékánál csak egy ajánlattevő indult.

Újabb látogatásra kell készüljön a magyar kormány

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa, amelynek Angela Merkel német kancellár az elnöke, jelezte, hogy újabb látogatást tehetnek Magyarországra. Hozzátette, hogy elszomorítják a magyarországi fejlemények.

A német CDU-s politikus szerint a magyar állam által vezérelt korrupció és egy „megromlott rendszer” gyanújával kell szembesülni, így szerinte ezt feltétlen ki kell vizsgálni.

A látogatás vélhetően a magyar országgyűlési választások után fog újra megtörténni. Kérdéses, hogy ha a Fidesz szerez többséget a parlamentben, akkor újra ellehetetlenítik-e az EU-s ellenőrzést vagy nem. Egy másik fontos kérdés, hogy kormányváltás esetén az új vezetés mennyire lenne együttműködő az esetleges költségvetési csalások feltárásában, milyen buktatókra találnának ez Unió költségvetési ellenőrzőbizottságának emberei az új kormány segítségével.

„Rossz fény vetül a magyar jegybankra”

Michaela Seiser német újságíró szerint a magyar jegybankra (MNB) korrupció árnyéka vetül, és írásában azt közölte, hogy az MNB-ben jegybankok számára tiltott pénzügyi finanszírozás, támogatás zajlik. A Magyar Nemzeti Bank évente a magyar gazdaság teljesítményének 1%-át, vagyis több mint 1,2 milliárd forintot juttat a saját alapítványaiba.

Az MNB alapítványai Michaela szerint „példaszerűen” képviselik „az átláthatatlanság és a meggazdagodás rendszerét”, amely Orbán Viktor kormányfő tevékenysége alatt kifejlődött.

Forrás: FAZ, MTI
Megosztom, elküldöm: