Kormány-kommunikáció:
Elszólások és bakik

Szétesik a kormány-kommunikáció?

Szétesik a kormány-kommunikáció?

A politikában csak egy dolog, ha valamiről mindenki tudja, hogy nem az, mint aminek mondják. Érdekessé inkább akkor válik, amikor a közelálló szereplők végre ki is mondják.

Az eddig precíz kormányzati kommunikáció kezd felfesleni

Kormánytagok, kormány- és Fidesz közeli politikusok és emberek nyilatkozataiban mostanában rendre becsúsznak olyan mondatok, melyek meglepő őszinteséggel mutatják meg a rendszer visszásságait.

Hol egy meggondolatlan mondat, hol egy kicsúszott elszólás, de egyre több véletlen és meglepően őszinte nyilatkozatot hallunk.

Azt nehéz eldönteni, hogy ennek mi az oka.

Egyes vélemények szerint szétesik a korábban precízre épített és tűpontosan üzemeltetett Habony-Rogán kommunikációs rendszer. Annyi hozzá nem értő került bele, hogy képtelenség fenntartani jól működő módon.

Mások szerint eljutottak arra a pontra, hogy már teljesen mindegy, hogy mi történik. Olyan Politikai, gazdasági és társadalmi erővel rendelkeznek, olyan hatalmas média túlsúllyal, hogy nincs jelentősége ezeknek az önfeltáró mondatoknak.

A lényeg, hogy egy-egy megszólalásnál nem is kell nagyon a sorok között olvasni, csak figyelmesen kell értelmezni a mondatokat.

Néhány példa az elmúlt időszakból

A leghíresebb elszólást (befogadott migránsok száma) most szándékosan kihagytuk, inkább olyan mondatokat kerestünk, melyek kevesebb publicitást kaptak.

Kormány:
A bevándorlás-ellenes kampánya kevesebbe került, mint amennyit a kötelezően befogadott migránsokra kellene költenünk

A kormánytól egy képviselő kérdésre adott válaszban kaptunk érdekes önleleplezést:

A bevándorlással kapcsolatos kommunikációs tevékenységek költsége messze elmarad azon költségek mellett, amelyeket akkor kellene előteremtenünk, ha elindulnának a betelepítési programok, és életbe lépne a kvótarendszer.” – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára.

A kormány által közölt adatok szerint 2017-ben a kampány 28,7 milliárdba került, és az uniós kvóta szerint pedig 1294 menekültet kellene befogadnunk. Egy egyszerű matematikai művelettel kiszámolható, hogy a kormány szerint:

1 befogadott migránsra 22,2 millió forintot, vagy annál többet kellene költeni. Ez viszont teljesen irreális összeg, nyilvánvalóan sokszoros túlzás.

Ráadásul a kormány a Soros-terv elleni kampányában egy migránsra 9 millió forintot ír, ami szintén túlzás, de a 22,2 milliónak töredéke.

Kormányközeli elemző és Navracsics Tibor:
A kormány arra költi az adófizetői közpénzt, hogy a választásokra egyben tartsa a Fidesz szavazótáborát

A Soros-tervről indított nemzeti konzultációval kapcsolatban a kormányközeli elemző meglepő őszinteséggel mondta el, hogy tulajdonképpen egy Fidesz kampányról van szó:

Fogalmazzunk úgy, hogy itt nem minőségi, hanem mennyiségi alapú kampányról van szó. Tényleg nem az a lényeges, hogy ki hány százalékkal válaszol igennel vagy nemmel a kérdésre, hanem az: hányan támogatnak részvételükkel egy ilyen akciót. A konzultáció napirendet ad, egyben tartja a szavazótábort, és a nemzetközi politikában is érvként használható.” – mondta Mráz Ágoston Sámuel, a kormányközeli Nézőpont intézet elemzője.

Tehát a kormánnyal szoros kapcsolatot ápoló politika kutató leplezetlenül bevallja:

A kormánykommunikáció tulajdonképpen a Fidesz kampánya.

Ugyanerre erősít rá Navracsics Tibor (Fidesz, EU biztos), aki szintén a Fidesz választási kampányának tartja a nemzeti konzultációt:

A készülődő választási kampány retorikai elemének tartom.” – jelentette ki a Fideszes EU képviselő, aki korábban az Orbán-kabinet tagja is volt.

Tehát a kormánypárt prominens embere is nyíltan jelenti ki:

A kormány nemzeti konzultációja a választási kampány része.

Mi ez, ha nem tiltott pártfinanszírozás? Amikor ellenzéki pártokat marasztalnak el azért, mert túl olcsón bérelnek irodahelyiséget, akkor az államtól kapott kampánymilliárdok minek számítanak?

Mészáros Lőrinc:
Nem ura a saját vagyonának

Az elképesztő hirtelenséggel meggazdagodó gázszerelő-polgármester története mindenki előtt ismert. Az pedig egy igen elterjedt nézet, hogy a Fideszhez és a kormányhoz közeli üzletemberek tulajdonképpen a Fidesz vagyonkimentését végzik.

Ezeken a vállalkozókon és vállalkozásokon keresztül folyamatosan lehet építeni a gazdasági és a politikai befolyást. De választásokkor, ne adj’ isten ellenzékben is kelleni fog az a rengeteg tőke a harcokhoz.

Azt gondolja, hogy az ember össze tudja tenni, össze tudja adni, hogy miből tevődik össze a vagyon?” – válaszolta a meggazdagodását firtató újságírói kérdésre Mészáros Lőrinc, Fidesz milliárdos.

Kijelentése ráerősít arra a feltételezésre, hogy:

Mészáros Lőrinc nem a saját vagyonát, hanem a Fidesz pénzét gyarapítja.

Ugyanis, ha megnézzük a világ híres milliárdosait, akik ilyen hihetetlen gyorsasággal gazdagodtak meg (nem sok van), láthatjuk, hogy ezek az üzletemberek tökéletesen uralják, uralták a vagyonukat a kezdeteknél. Mindegyikről elmondható, hogy napi 15-18 órás munkával, az összes részletet fejben tartva és egyszemélyes döntéshozóként lettek nagyon gazdagok. Egy igazi üzletember mindig pontosan képben van azzal, hogy éppen hogy állnak a dolgai.

Havasi Bertalan (Fidesz):
Bűnözők kezében a kormányközeli sajtó

Orbán Viktor ausztriai útján találkozott és több órás megbeszélést folytatott Heinrich Pecina üzletemberrel. Az úriemberről azt érdemes tudni, hogy első fokon az osztrák bíróság banki korrupciós perben ítélte el. Bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés és csalás miatt 22 hónap felfüggesztett börtönbüntetést és 288 ezer euró pénzbüntetést kapott.

A közös vacsorát nem verte nagy dobra a kormánykommunikáció, de azért kiderült. És, hogy a miniszterelnök miért találkozott, miért mutatkozott egy elítélt bűnözővel? Erre Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke adta meg a választ, (és szólta el magát):

A miniszterelnök minden magyarországi médiatulajdonossal szívesen találkozik, ha találkozót kér.” – válaszolt Havasi, a titkos találkozót firtató újságírói kérdésre.

A probléma ezzel az, hogy eddig igen csak titkolták, hogy bármilyen magyar média a Népszabadság szétverésében közreműködő osztrák üzletember  tulajdonában lenne.

Heinrich Pecina hivatalosan nem birtokol egyetlen céget sem, amely Magyarországon médiatevékenységet folytatna.

Arról, hogy az osztrák üzletember érdekeltségébe tartozik a kelet-magyarországi napilapokat kiadó Inform Média Lapkiadó Kft., csak sajtóértesülések és vélelmezések vannak. Az értesülések szerint szerint Pecina a felügyelő bizottságában ül.

Tulajdonosként azonban hivatalosan Pecina nincs jelen az amúgy ciprusi offshore hátterű cégben. Az, hogy Pecina az Inform Média Kft. tényleges tulajdonosa, eddig csak egy vélemény volt. Viszont Orbán Viktor a miniszterelnök – aki saját bevallása szerint nem foglalkozik üzlettel – ezt ezek szerint tényként tudja.

Források: Index, 24.hu, kormany.hu, MTI, borítókép: 444.hu

 

Megosztom, elküldöm: