Németh Szilárd:
Ha olcsóbb az E.ON gáz, akkor az választási csalás


A Fidesz szerint az E.ON választást csal a gázárcsökkentéssel

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke január 13-án egy TV interjúban választási csalással vádolta meg a német E.ON energetikai vállalatot, mert olcsóbban adja a földgázt mint a magyar állam.

A kormány és a Fidesz választás megnyerésére használja a rezsicsökkentést?

Az E.ON bejelentette, hogy az ő piaci árú gázuk olcsóbb, mint a rezsicsökkentett ár az állami szolgáltatónál, évi 13 ezer forintot spórolhat, aki inkább őket választja. Erre az RTL Klub rákérdezett Németh Szilárdnál. Németh gyakorlatilag megfenyegette a energetikai vállalatot, hogy

“ne avatkozzon bele a magyar választásokba!”

Németh szerint “egyértelműen” politikai lépés ellenük, hogy az E.ON nem rántja le a fogyasztókat, és olcsóbban, piaci áron adja a gázt. A Fidesz alelnöke szerint “Brüsszel oldalán” szállt be így a cég ” a politikai ütök-kapokba”.

Németh Szilárd felszólította és gyakorlatilag megfenyegette a céget, hogy “kicsit fogja vissza az agarakat”. A lakosságot pedig azzal vakítja, hogy “ne hagyják becsapni magukat”. Aki ugyanis a piaci árakat választja, az a szerződés lejártáig kilép az egyetemes fogyasztói körből, és piaci árakon vehet energiát, nem a kormány pillanatnyi kedve által változtatható hatósági ár alapján.

A kormány és a Fidesz tehát a rezsicsökkentést a saját javára szeretné felhasználni, és nem örül annak, ha egy külsős cég beleavatkozik a terveikbe. A jelenlegi terveik között az van, hogy a gázárakat ők szabják meg, ne pedig a piac, ami egyébként olcsóbban adja a gázt. Hozzá kell tenni, hogy régi uniós törekvés, hogy mindenhol a valós árakat lássák a fogyasztók az energiánál ugyanúgy, mint más termékeknél, így nem meglepő, ha egy német vállalat eleget tesz ennek a törekvésnek.

E.ON közleménye (félnek – a szerk.)

A teljes közlemény:
“Sajnálatosnak tartjuk, hogy az E.ON 2017 októberében nyilvánosságra hozott, versenypiaci üzleti ajánlata a nagy gázfogyasztású ügyfélcsoport számára jelentősen félreértelmezett formában jelent meg – olvasható a német energiavállalat közleményében.

Az E.ON az ügyfeleknek folyamatosan megújuló komplex szolgáltatási ajánlatokat kínál. Ez esetben az ügyfelek a gáztermék mellett biztosítási terméket is igénybe vehetnek. Ez az ajánlatunk olyan ügyfeleknek szól, akik a kisvállalkozásokhoz hasonló fogyasztással rendelkeznek. Hasonló kedvező versenypiaci ajánlattal más piaci szereplők is jelentkeztek az elmúlt években.”

A vállalat a továbbiakban nem kíván nyilatkozni az ügyben – tudta meg a 24.hu a társaságtól.

Ellenzéki reakciók

MSZP:
A szocialisták frakcióvezetője “rezsiblöffnek” nevezte az állami gázszolgáltató rezsicsökkentett árait.

Az MSZP számításai szerint az Orbán-kormány már akkor is nyerészkedett a földgázzal, amikor 2013-ban bevezette az úgynevezett rezsicsökkentést.

A párt hosszú pereskedés után megszerezte a magyarországi piac közüzemi nagykereskedő cége, a Magyar Földgázkereskedő Zrt. beszerzési adatait.

Az állami cég egészen a Kúriáig elment, hogy megakadályozza az orosz gázimport részleteinek nyilvánosságra kerülését, végül azonban a bíróság által kiadatott dokumentumokból kiderült, hogy már 2013-2014-ben több mint 29 milliárd forinttal többet fizetett a lakosság, mint amennyit a beszerzési ár indokolt volna.

Tehát a gázszámlákon kötelezően feltüntetett értesítések, melyeken azt hirdették, hogy mennyi pénzt spórolt a fogyasztónak az állam, a rezsicsökkentés óta nem igaz.

Az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan szerint csak ebben a két évben, 2013-2014-ben 11 300 forintot bukott minden háztartás.

Az MSZP szerint 2013 és 2017 között egy háztartás átlagosan 70 000 Ft-tal többet fizetett a gázért, de nem tudott, mert az Orbán-kormány szándékosan magasabban tartotta az gázárakat mint a piaci árat.

Miért nem figyelemfelkeltő a túlfizetés?

A rezsicsökkentés matekja a 2011-es igen kiugróan magas gázárat veszi alapul, ami a mai árakkal számítva természetesen rezsicsökkentésnek adható el. Tehát minden gázszámlákon lévő narancssárga értesítőben úgy számolnak, mintha azóta folyamatosan az akkori árakon kellene fizetni a gázdíjat. Viszont ha a jelenlegi piaci gázárral számolna a kormány, akkor túlfizetést számolnának a számlán.

Pedig 2015-ben tartósan lezuhantak a földgázárak a világpiacon, a magyar hatósági ár viszont azóta is változatlan maradt. Ebben a helyzetben a lakosság rosszul járt, még nagyobb lett a túlfizetés, az állami földgázkereskedő cég viszont emiatt szuper évet zárt. 2016-ban 50 milliárd forint haszna keletkezett a túlfizetésekből.

Ha a kormány a tényleges beszerzési árakhoz alakította volna a lakossági gázárat, 2016-ban átlagosan 16,8 százalékkal kellett volna kevesebbet fizetni mindenkinek.

Liberálisok (MLP):
A Liberálisok szerint Németh Szilárd drágább gázért lobbizik és mára nyilvánvalóvá vált, hogy a magyar emberek rosszul jártak a közműcégek államosításával. Az állami szolgáltatás drágább és rosszabb minőségű, mint amit a szabad piacon kaphatnánk.

“A Változás Szövetsége (MSZP-Párbeszéd-Liberálisok – a szerk.) mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a magyar emberek a legjobb szolgáltatást a legjobb áron kaphassák! Ehhez arra van szükség, hogy április 8-án közös erővel váltsuk le az Orbán-kormányt. ” – közölte az MLP.

Fidesz reagálása

A Fidesz újra a legegyszerűbb utat választotta. Egyszerűen elkezdett visszafelé mutogatni, hogy a szocialista kormányok idején a válság ideje alatt az MSZP gázárat emelt. Arról egy szót sem ejtettek, hogy egyébként a jelenlegi helyzet milyen, nem magyarázták meg Németh Szilárd fenyegetését.

A Fidesz a közleményében a rezsicsökkentésre hivatkozott, hogy 25%-ot spóroltak a magyar emberek a rezsicsökkentés óta, miközben az MSZP bebizonyította, hogy a rezsicsökkentéssel valójában több mint 25%-kal többet fizettek az emberek a gázért.

Az MEKH magyarázkodása

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerint magyar fogyasztók továbbra is kedvező áron juthatnak földgázhoz. A hivatal januári nemzetközi árösszehasonlító vizsgálata szerint a magyar lakossági fogyasztók az európai uniós átlagnál jóval kedvezőbb áron jutnak hozzá a villamos energiához és a földgázhoz.

“A földgáz átlagára a vizsgált európai uniós fővárosok közül Budapesten a második legolcsóbb” – közölte az MEKH. Hozzátette: “a lakossági fogyasztók számára biztosított földgáz átlagárát tekintve (3,29 eurócent/kWh) Budapest az EU-ban továbbra is a második legolcsóbb főváros.”

Arról viszont nem nyilatkoztak, hogy miért adják drágábban a gáz árát, mint a piaci ár.

Forrás: MTI OS, Index, 24.hu, E.ON, borítókép: nol.hu
Megosztom, elküldöm: