Bíróság:
Geréb Ágnes börtönbe megy és eltíltották a hivatásától

A két gyermek halála miatti ítélet jogerős

A Fővárosi Ítélőtábla 01.09-én Geréb Ágnest két év fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte és tíz évre eltiltotta hivatásától. Az ítélet jogerős, fellebbezésnek nincs helye.

Az ítéletet most két régóta húzódó perben hozta meg az Ítélőtábla. Egy 2003-ban és egy 2007-ben, otthonszülés közben történt esetben találták bűnösnek.

Geréb Ágnes és hívei boszorkányüldözést kiáltanak, koncepciós pert emlegetnek

Jó magyar szokás szerint persze azonnal a félremagyarázás és a mellébeszélés megy. Geréb az Indexnek eljuttatott közleményében gyakorlatilag az otthonszülés és ezáltal a személyének üldözéséről beszél.

„… Ezek a perek, a velem szembeni büntetőeljárások valójában arról szólnak, hogy egyre erősebb társadalmi igény lett az otthonszülés, aminek létjogosultságát nem lehetett hirtelen úgy elismerni, hogy előtte évtizedeken át a személyemhez kötött szakmai igazságokat lesöpörte a hálapénzen alapuló orvostársadalom.
Ennek a kibékíthetetlen ellentmondásnak a megoldása volt, hogy engem, mint az otthonszülés fekete bárányát, aki nélkül az addigi, veszélyesnek és üldözni valónak kikiáltott otthonszülés biztonságos, szép és jó lesz, erőszakkal félretettek. …”

Egyetlen egy szót sem mond arról, hogy a tevékenységével összefüggésben elvesztett két életet. Esetleg egy „sajnálom” beleférhetett volna, de helyette vagdalkozás és félremagyarázás van csak.

És persze a közösségi oldalakon is megindult az észosztás. A már már szentként tisztelt Geréb Ágneshez köthető hívők most telekiabálják a különféle Facebook csoportokat, hogy itt most egy koncepciós ítélet született, hogy a pénzéhes orvosok megakadályozzák az otthonszülést. (Mintha Geréb Ágnes egyébként ingyen dolgozott volna. Hát nem, súlyos tízezreket kért egy bábáskodásért.)

Az igazság azonban az, hogy elítéltek egy bűnözőt, aki lelkén több gyerek halála szárad

Igen, kimondhatjuk, hogy bűnöző. Most mondta ki jogerősen a bíróság. És egyébként Geréb Ágnes ellen folyamatosak a perek, és folyamatosan elmarasztaló ítéletek születnek.

Már 2000-ben köze volt egy gyerek halálához, akkor eltiltották az orvosi szakma gyakorlásától.
Akkor még szülész-szakorvosként segédkezett egy otthonszülésnél. A gyors és komplikációmentes szülést követően számos orvosszakmai hibát ejtett, eltért az előírt protokolltól (ezeket vallomásában el is ismerte) és a papírmunkával foglalkozott.

Egy óra múlva a kihívott mentősök próbálták megmenteni a kicsit, de az oxigénhiány miatt súlyos és maradandó agykárosodást szenvedett, majd egy évvel később meghalt.
A bíróság szerint a vádlott tudatosan nem tett eleget a szakmai szabályoknak, több foglalkozási szabályt megszegett, és ezzel közvetlen veszélynek tette ki a csecsemőt. A per során Geréb Ágnes végig annak ellenére tagadta a bűnösségét, hogy az orvosszakmai hibákat, a protokollok be nem tartását és a felelőtlen viselkedést bevallotta. Nem tanúsított tevékeny megbánást sem.

Az elhúzódó, 7 év múlva kimondott harmadfokú ítélet foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt három évre eltiltották a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától.

Egy nyomozás, egy vádemelés és két bírósági tárgyalás ment le a cselekmény és az ítélet között eltelt 7 évben. De ő közben folyamatosan szervezte az ellenőrizetlen otthonszüléseket. Vajon a közben orvosként elvégzett otthonszüléseknél közölte a kismamákkal, hogy jelenleg folyik egy eljárás ellene?

Nem. Folytatta tovább, csak most már saját bevallása szerint szüléssegítő bábaként:

  • 2003-ban egy ikerszülésnél a második baba 12 percre oxigénhiányos állapotba került, emiatt maradandó fogyatékosságot szenvedett, és végül félévesen meghalt.
    Ez az egyik ügy, amiben a hatóság most kimondta az ítéletet. Ebben az ügyben a bíróság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetést állapította meg a bűnösségét.
  • 2007 szeptemberében a baba válla az édesanyja szeméremcsontjában elakadt. Geréb egy műfogást alkalmazva gyakorlatilag kitekerte a baba nyakát, még a csecsemő nyakcsigolyái is elváltak egymástól. A baba halálához hozzájárult a méhen belüli oxigénhiány és a visszéren át beadott méhösszehúzó hormon is.

Ez a másik ügy, aminek most pont került a végére. A bíróság foglalkozás körében elkövetett halált okozó veszélyeztetés bűncselekményében találta bűnösnek.

A szülők kártérítési pert is indítottak. Mint mondták, nem lettek megfelelően tájékoztatva. „Ha tudjuk, hogy egy hirtelen komplikáció esetén a bába tehetetlen, nem mondunk le a kórházban szülésről” – nyilatkozták.

Ennyit arról, hogy Geréb Ágnes mindent megtesz a babáért és a szülőkért.

Vélhetően mélyen hallgat arról hogy eltiltottak a szülészorvos-szakma gyakorlásától. Valószínűleg nem mondja el a szülőknek, hogy folyamatos vizsgálatok vannak ellene, mert nem tartja be a szabályokat és ezzel veszélyezteti a kismamát és az újszülöttet. És alighanem titkolja, hogy bírósági szakaszban van egy per, amiben miatta halt megy egy csecsemő.

Legalább is nagyon valószínű, hogy ezeket az információkat visszatartja. Mert nincs az épelméjű szülő, aki ezen információk tudatában rábízna egy otthonszülést.

És nem csak ezekről hallgat mélyen, hanem úgy veszi rá az otthonszülésre a kismamákat, hogy elfelejti közölni velük:

Az otthonszülésnél ugyanannyi a komplikáció esélye, mint a kórházban. A különbség csak annyi, hogy ha otthon történik meg a baj, akkor az égvilágon semmit sem lehet tenni. A kórházban viszont eszközök, orvosok, műszerek és gyógyszerek állnak rendelkezésre.

Persze, minden ment tovább. Pedig a közvélemény már kérdezgette: miért van még szabadlábon?

  • 2010-ben egy általa vezetett tanfolyam közben az egyik részvevőnél megindult szülés során a csecsemő légzése és vérkeringése leállt és újra kellett éleszteni. Geréb Ágnes állítása szerint azonnal mentőt hívott, de többen azt állítják, hogy késlekedett, maga akart intézkedni. Ekkor már őrizetbe is vették.
  • 2012-ben az eddigiek mellett még három eset miatt is elindul a vizsgálat, majd a per. Az ügyészség mindhárom esetben foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel vádolja. Ezek a perek még folyamatban vannak.
  • Emellett 200 ügyben kuruzslással vádolták meg, mert Geréb otthonszüléseket szervezett ahol szülészorvosi kompetenciába tartozó tevékenységet folytatott, annak ellenére, hogy attól jogerősen el volt tiltva.
  • Ehhez jön még a közokirat-hamisításra való felbujtás. Egy szülőpárt próbált arra rávenni, hogy ne a szülés tényleges helyének megfelelő anyakönyvezésre kerüljön sor.

De akkorra (és azóta is) már folyamatos volt az őrizete, a különböző tárgyalások között hol őrizetben, hol házi-őrizetben volt. Nem tudott a kismamák közelébe férkőzni.
Nem is érkezett hír azóta egyetlen olyan otthonszülésről sem ahol az újszülöttel vagy a kismamával bármi gond történt volna.

Borítókép: Index
Megosztom, elküldöm: