Elios-ügy:
Maffiamódszerek?


A 2015-ig Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a résztulajdonában álló Elios Innovatív Zrt. által elnyert 35 közvilágítási pályázattal kapcsolatban visszaéléseket tárt fel az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF), 17 pályázat esetében pedig megállapította, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki, hogy a cég nyerjen – írja a 24.hu, az OLAF erről szóló jelentésére hivatkozva.

Elios, a “közvilágító”

Nemrég derült ki, hogy az OLAF jelentős szabálytalanságokat talált az Elios Innovatív Zrt. által különböző önkormányzatoktól elnyert 35 közvilágítási projektjében, ezért a hivatal 43,7 millió euró, azaz több mint 13 milliárd forint EU-s támogatás megvonására tett javaslatot. Három 2009-es projekt miatt 534 ezer euró, 17 2009-es projekt miatt 29 millió euró, és 15 2014-es projekt miatt 14,2 millió euró támogatást bukhat.

Csak ők nyerhettek

Az érintett pályázatokat eleve úgy írták ki, hogy a feltételeknek az Elios vagy az a konzorcium feleljen meg, amelyben indult. Amíg a hasonló közvilágítási pályázatok esetében többnyire csak azt írják elő, bizonyos számú és típusú lámpára van szükség, ezekben azt is elvárták, hogy az indulóknak legyen LED lámpákkal kapcsolatos tapasztalatuk. Ilyen cég akkor, 2012-ben csak az Elios volt Magyarországon, de ez nem volt elég, 17 pályázat esetében kijátszották a feltételeket. A pályázatban ugyanis szerepelnie kellett egy belső megtérülési rátának, vagyis annak, hogy a befektetés miként térül meg. Az Elios minden esetben olyan pályázatot adott be, amelyik nem felelt volna meg az elvárt megtérülési feltételeknek, csakhogy egy trükkel elintézték, hogy mégis a Tiborcz-féle cég legyen a befutó. Ez úgy nézett ki, hogy a megtérülési rátát a játékszabályok szerint 50 ezer világított órával, 15 évre kellett volna kiszámolni. Az 50 ezer óra a lámpák élettartama, a beadás előtti utolsó pillanatban viszont módosították a pályázatokat, az 50 ezer világított órát mindegyikben 100 ezerre írták át. Mivel egy-egy ilyen lámpa maximális élettartama körülbelül 60 ezer óra, a pályázat beadásánál jelzett kapacitás 40 százaléka fantomkapacitásként elvileg megmarad, ami 40 százaléknyi maradványértéket jelent, és mivel a beadott pályázat belső megtérülési mutatója épphogy megfelel az elvártnak, a duplázott kapacitással a pályázat költségei is a duplájára nőttek. „Így sikerült elérni azt, hogy elvileg megfeleljen a szerződés az elvárt alacsony energiaáraknak, de a lehető legtöbb munkaköltséget számolták fel érte” – írja a 24.hu. Azt, hogy a lámpák akár 100 ezer órán át is világítanak, több szakértővel is auditáltatták, és bár ők nem tudtak konszenzust kialakítani, hatósági részről végül rábólintottak az Elios állításaira. A 100 ezer világított óra Magyarországon az engedélyezett felső határ – áll a 168 óra cikkében.

Maffiahálózat?

Az OLAF egy egész hálózatot, az Eliosszal tulajdonosi vagy személyi szálakon összekapcsolható cégeket és tanácsadókat fedezett fel az ügyben. Köztük van Hamar Endre ügyvéd, Tiborcz István üzlettársa, a pályázatokat önkormányzati megbízásból előkészítő Sistrade Kft. vezetője, aki az Eliosban is tulajdonos volt. A Sistrade közösen állította össze megtérülési rátákról szóló Excel-táblázatokat az Elios közvilágítási üzletágának vezetőjével, Mancz Ivette-tel.

Az erről szóló jelentést az OLAF a jelentését elküldte a magyar kormánynak is, azt javasolva, hogy indítsanak vizsgálatot az ügyben, Ezt az ügyészség el is rendelte. Az Orbán-kormány a jelentést viszont egyelőre nem hozta nyilvánosságra.

Az Elios érintett 17 pályázatnál feltárt machinációk az OLAF szerint Magyarországon kimerítik a költségvetési csalás bűntettét. De a hivatal azt is javasolja, a magyar hatóságok vizsgálják meg, hogy nem szervezett bűnözésről van-e szó. Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, ha bűnszövetségben vagy üzletszerűen követik el, 5 évtől akár 10 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik – hívta fel a figyelmet a 24.hu, hogy milyen következményekkel járhat a gyanúk beigazolódása az ügyben. Ezt az ügyet nyilván rendkívül kényessé teszi, hogy a cég Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltsége volt 2014 és 2015 áprilisa között, korábban pedig a miniszterelnökkel a hírhedt 2015-ös G-napon szakító Simicska Lajos-féle Közgép befolyása is érvényesült a vállalatban – írja a 168 óra.

Forrás: 24.hu, 168ora.hu, index.hu
Megosztom, elküldöm: