Elios-ügy:
Az MSZP-P vizsgálóbizottságot állítana fel


Nekilódul az Elios-ügynek az MSZP-P

Győrfi Mihály szolnoki képviselőjelölt (MSZP) és Radócz Zoltán önkormányzati képviselő (MSZP) nyilvánosságra hozta az OLAF-jelentés egy részét. A két szocialista képviselő volt az, akik elsőként tudtak hivatalosan és legálisan hozzájutni a kormány által erősen titokban tartott dokumentumokhoz. Ez után ugrott rá a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd az ügy részleteinek és kivizsgálására.

Az MSZP-P vizsgálóbizottságot állítana fel

Az MSZP és a Párbeszéd a miniszterelnök felelősségét vizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi az Elios-ügyben. A két párt törvényjavaslatot is benyújt egy antikorrupciós ügyészség létrehozására.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón az elmúlt 27 év egyik legsúlyosabb korrupciós ügyeként jellemezte az Elios ügyét. Az ellenzéki politikus szerint olyan csalásról van szó, amelynél a szervezett bűnözés eszközeit alkalmazták, és amelyben a miniszterelnök egyik családtagja, a veje is érintett.

Hozzátette: Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése is megerősíti, hogy szervezett akcióról van szó. “Szeretném, ha kicsit ízlelgetnénk ezeket a szavakat: egyfelől szervezett bűnözés, másfelől pedig a miniszterelnök családja” – fogalmazott.

Erős vádak Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölttől

Karácsony Gergely a közvilágítási beruházásoknál feltárt szabálytalanságokról azt mondta, ezeket az egy kaptafán készült helyi beszerzéseket nyilvánvalóan politikai támogatással végezték.

Még ki sem írták a pályázatot, a miniszterelnök veje már tárgyalt azokról, Lázár János miniszter pedig büszke arra, hogy részt vett egy erről szóló egyeztetésen és mindezt az ügyészség a legnagyobb béketűréssel követte – mondta. A Párbeszéd társelnöke szerint az OLAF-jelentés megállapította azt is, hogy az ügyészség nem a bűnt üldözte, hanem a bűnt pártolta ebben az ügyben.

Karácsony Gergely közölte, világosan látszik az is, hogy Polt Péter legfőbb ügyész alkalmatlan arra, hogy a magyar adófizetők pénze felett őrködjön. Meg kell szüntetni azt az állapotot, hogy a magyar és az európai adófizetők pénzéért ebben az országban senki nem felelős, senki nem érzi felelősségének a nyomozást – hangoztatta.

Az MSZP-P megoldással állt elő a korrupció beszüntetésére

Karácsony Gergely jelezte, negyedjére is benyújtják az antikorrupciós ügyészség létrehozásáról szóló törvényjavaslatot, amelyet Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője dolgozott ki európai példák és az Európai Bizottság ajánlása alapján.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője közölte, még hétfőn megkeresik a többi parlamenti pártot azzal, hogy támogassák a miniszterelnök Elios-ügyben való politikai felelősségét vizsgáló testület létrehozását; ehhez negyven képviselő aláírása kell. Szólt arról is, képviselőjelöltjeiket is arra kérik, hogy az ügyben érintett településeken tegyenek meg mindent az igazság kiderítésére.

Az LMP hasonló törvényjavaslatot nyújtott be a szocialisták után

Karácsonyt kérdezték arról, hogy az LMP az Elios-ügy kapcsán korrupciós finanszírozási illetékről szóló törvényjavaslatot nyújt be. A frakcióvezető elmondta, megvizsgálják az előterjesztést, de a szocialistáknak is van egy ilyen. Az oligarchaadóról szóló javaslat szerint megadóztatnák azt, aki uniós támogatásokból nyerészkedik – közölte.

Forrás: MTI, mszp.hu, borítókép: Index
Megosztom, elküldöm: