Diáktüntetés:
Több ezren a Kossuth térnél


Rendszerváltást az oktatásba is!

Szorongó felnőtteket nevel a diákokból a jelenlegi oktatási rendszer, elmaradt a rendszerváltás az oktatásban, a tanulók túlterheltek, rengeteg felesleges ismeretet kell sajátítaniuk – hangzott el a pénteki délután diáktüntetésen Budapesten. A szervezők elmondták: ha január végéig a kormány nem reagál követeléseikre, úgy újabb tüntetések jöhetnek.

A hvg.hu beszámolója szerint több ezren vettek részt a péntek délutáni diáktüntetésen a fővárosi Kossuth tér és az Alkotmány utca sarkán. A „Ne menj suliba – demonstrálj az oktatásért #január19-én!” nevű mozgalom Facebook-oldalán több mint 14 ezren jelezték korábban, hogy részt vesznek a demonstráción. Ennyi valószínűleg nem mentek el a helyszínre, de a tömeg így is többezres volt.

A tüntetést diákok szervezték, de korosztálytól függetlenül mindenkit meghívtak, aki támogatni szeretné követeléseiket. Felhívásuk szerint az oktatási rendszer igazságtalanságai ellen akarnak tiltakozni, valamint kiállnak „egy igazságosabb, modernebb, diákközpontú oktatási rendszerért, amelyben a diákok nem lesznek agyonhajszolt zombik”.

A diákok egy 12 pontos kiáltványt is megfogalmaztak a tüntetésre. Mérges Facebook-like-gomb matricákat osztogattak a szervezők, és bemondták, hogy csak a Mit kíván a magyar diákság kezdetű szórólapokat szabad elfogadni, a többi illegális.

Fél öt előtt eleredt az eső, a tömeg is egyre nagyobb lett, majd pár perccel később elkezdődött a demonstráció. A szervezők nagyon örültek a nagy tömegnek, és annak, hogy kiállhatnak egy más oktatásért. “Amilyen a ma oktatása, olyan lesz a holnap Magyarországa” – mondta egyikük. A diákok mellett szülők és oktatók is voltak a helyszínen.

Modern, demokratikus és diákbarát oktatást!

Az első felszólaló Bognár András ötletgazda volt. Szerinte a mostani oktatási rendszer szorongó felnőtteket nevel a diákokból. Párbeszédet kell indítani a döntéshozókkal, hogy a diákokat is bevonják a döntéshozatalba. Szent-Györgyi Albert szavait idézte, aki szerint a diákokat 12 év szigorított fegyházra és kényszermunkára ítélik. Az oktatásban nem volt rendszerváltás. Modern, demokratikus és diákbarát oktatás: ez csak rajtatok múlik – mondta Bognár András.

Nagy pfújolás fogadta a tüntetésen azt a felvetést is, hogy az egyházi iskolák 2,8-szoros pénzt kapnak az államiakhoz képest. Amikor elhangzott Balog Zoltán neve, heveny “Mondjon le!” skandálás tör ki. “Nem maradunk csendben!” – szólt a tömeg, ezúttal már hangosabban.

A tüntetésre hívták Balog Zoltán minisztert is: “Hol vagy, Zoli?” skandálta a tömeg. “Ki nem ugrál, Balog Zoltán, hej, hej!” – mondták és mindenki ugrált, de a miniszter nem került elő.

A szervezők kijelentették: nincs közük Soros Györgyhöz, sem Simicska Lajoshoz, a demonstráció költségeit közösségi adakozásból állják.

Szabadság, szabadság!

A komáromi szakgimnáziumi szégyenfalról nyilatkozó tanár is színpadra lépett, akit majdnem kirúgtak amiatt, hogy nyilatkozni mert. Balla István viszont nem hátrált meg, ide is eljött, és Martin Luther King híres beszédének (I have a dream) magyar változatát adta elő. Az ő álmai között szerepelt az, hogy akik túltolták a biciklit, el is tolják; az oktatási rendszer egyszer olyan lesz, mint Finnországban; az iskolák visszakerülnek önkormányzati tulajdonba; a KLIK és a többi monstrum megszűnik; normális lesz a finanszírozás. A tüntetők erre “szabadság, szabadság” skandálással válaszoltak.

Három diákparlamenti tag felolvasta a szórólapokon szereplő követeléseket: ezek között szerepelt például a heti óraszám maximalizálasa, a nulladik óra eltörlése és a 18 éves korig tartó tankötelezettség. Azt is szeretnék, hogy két héten belül kezdjen tárgyalni a kormány a diákparlamenttel.

Este háromnegyed hét körül kissé fogyatkozni kezdett a tömeg, bár sokan azt kiabálták, hogy “nem megyünk haza”. A szervezők felhívták a figyelmet a adománygyűjtésre, és arra buzdították a diákokat, hogy tegyék ki a szórólapot az iskolájukban.

Elhangzott, hogy a diákok január végéig adnak a határidőt a kormánynak arra, hogy választ adjon követeléseikre. Ha erre nem kerül sor, úgy ígéretük szerint folytatódnak a tüntetések.

Forrás: hvg.hu, zoom.hu
Megosztom, elküldöm: