Trump már nem csak összeméregetne
Kim Dzsong Unnal


Kim Dzsong Un és az amerikai elnök “kinek van nagyobb gombja” összeméregetés után Donald Trump úgy döntött, hogy áll elébe ennek a versengésnek. Később úgy nyilatkozott, hogy nyitott a párbeszédre az Észak-Koreai diktátorral.

“Little Rocket Man” – avagy Kim Dzsong Un

Trump Január 6-án úgy nyilatkozott, hogy kész tárgyalni előrelépés érdekében az Észak-koreai vezetővel, akit Amerikában “Little Rocket Man”-nak hívnak. Az számunkra már kérdéses, hogy a megnevezés elején van a hangsúly, vagy a végén. Hiszen ha az előbbi, akkor “Kisrakéta Ember”-nek, ha az utóbbi akkor “Kis Rakétaember”-nek nevezik a keménykezű diktátort az amerikaiak. Nem mindegy, hogy melyik értelembe használjuk.

Trump és az Észak-koreai tárgyalások viszonya

Trump, aki kirúgta a fő diplomatáját, mert beszélt a nukleáris fegyverekkel felszelt Észak-koreai tárgyalásokról, azt mondta egy Camp David-i riporternek, hogy egy párbeszéd vagy közvetlen beszélgetés nem annyira lehetséges Kim Dzsong Unnal.

Most viszont azt nyilatkozta Trump, hogy “Persze, mindig hiszek a beszélgetésben. Abszolút ezt csinálnám, nekem egyáltalán nem lenne probléma.” Itt viszont gyorsan hozzátette, hogy minden tárgyalás olyan feltételeket szül majd, amiket nem fog részletezni.

Két Korea tárgyalása és a téli Olimpia

Vészesen közeledik a téli Olimpia, Észak-Korea pedig szeretné, hogy az országa sportolói is részt vegyenek ezen a nemzetközi megmérettetésen. A bökkenő csupán ott van, hogy a 2018-as téli Olimpia Phjongcshangban, vagyis Dél-Koreában lesz megrendezve, ami pedig kényszeríti az Észak-koreai vezetőket arra, hogy leüljenek tárgyalni az ellenségükkel, akikkel jelenleg fegyverszünetben állnak, Dél-Koreával.

Az elmúlt két évben ez lesz az első hivatalos találkozó, ahol a két rivális fél leül egymással szemben, hogy megpróbálják megtalálni a módját a téli olimpiai játékokokon való együttműködésnek. És ha már tárgyalnak, akkor megpróbálják javítani diplomáciai kapcsolataikat is, hiszen jelenleg csúcson van a két ország közti feszültség az északi rakéta és nukleáris program miatt.

Trump nyilatkozatai a témáról

“Mostanában az Olimpiáról beszélnek. Ez egy nagy kezdet.” – fogalmazott Trump egy kérdés-és-válasz ülésen, miután találkozott a Republikánus Párt kongresszusi és kormányzati tagjaival, ahol a 2018-as törvényhozási menetrendről beszéltek.

Kim “tudja, hogy nem keverek bele. Nem keverek bele, még egy kicsit sem, még csak 1%-nyit sem. És ezt megérti” – mondta Trump.

A következő hetek megbeszéléseiről tartott értékelésénél Trump szerint “ha valami történhet, és valami kijuthat ezekből a megbeszélésekből, akkor ez nagyszerű lenne az egész emberiség számára, ami nagyszerű lenne a világ számára.”

Az elnök azt is elmondta, hogy beszélt a dél-koreai, Moon Jae-in vezetővel, aki “nagyon köszöni a kemény álláspontomat”.

“Magatartást kell tanúsítania, és készen kell álljon arra, hogy bizonyos dolgokat végrehajtson, és én teljesen készen állok erre” – mondta Trump, és kemény szavakkal támadta meg Észak-Koreát, hogy meggyőzze, hogy tárgyaljon Délen.

Trump ezt tweetelte a múlt héten: “Valakik tényleg azt hiszik, hogy Észak-Korea és Dél-Korea között párbeszéd és tárgyalás lenne most, ha én nem lennék egy erős, szilárd és hatalmát beteljesítő elnök Északkal szemben.”

USA katonai lépése

Csütörtökön a Trump adminisztráció megállapodott abban, hogy a Dél-koreai katonai gyakorlatokat az Olimpia utáni időszakra halasztják. Jim Mattis védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a lépés praktika szempontjából volt szükségszerű, hogy alkalmazkodjunk az Olimpiához , és nem politikai gesztus volt.

Ez volt a “kinek van nagyobb?”

Új Év címmel Kim elmondta, hogy van egy “nukleáris nyomógombja” az íróasztalán, és arra figyelmeztetett, hogy “az Egyesült Államok teljes területe a nukleáris rakétáinak hatókörében van”.
Trump nem sokkal később válaszolt:
Megtenné valaki az ő (Kim Dzsong Un – a szerk.) kiszipolyozott és éhező rezsimjéből, hogy informálja őt, hogy nekem is van egy nukleáris indítógombom, de az sokkal nagyobb és sokkal erősebb, mint az övé, és az én gombom működik!”

Forrás: Associeted Press (AP) - kép AP
Megosztom, elküldöm: