Székelyudvarhely:
Szavazatvásárlás 2,5 milliárddal

Az államtitkár állami pénzen vesz szavazatot a Fidesz-KDNP kormánypártoknak.

SZÉKELYUDVARHELY:
2,5 MILLIÁRDOS MAGYAR ÁLLAMI TÁMOGATÁSÉRT CSERÉBE SZÉKELYFÖLDI SZAVAZATOKAT KÉRT AZ ÁLLAMTITKÁR

A magyar állam közel 2,5 milliárd forinttal támogatja Székelyudvarhely városát.

A támogatásról szóló megállapodást január 14-én Soltész Miklós (Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára) sajtótájékoztatón adta át a székelyudvarhelyi városházán.

Az államtitkár a támogatásért kormánypárti szavazatokat vár cserébe.

Soltész a sajtótájékoztatón, a nagy összegű segítség bejelentése után közvetlenül arra kérte a székelyföldieket, hogy vetessék fel magukat a magyarországi választások névjegyzékébe, és döntsék el, melyik politikai közösség segített a legtöbbet. Hozzátette: „az áprilisi választásokon a kormánypártok is segítséget kérnek az erdélyi választóktól.”

Az államtitkár tehát gyakorlatilag teljesen nyíltan vásárolt kormánypárti szavazatokat. Teszi ezt állami pénzen (közpénz) egy pártkoalícióért.

Szavait nem lehet másként értelmezni, mint úgy, hogy most mi segítünk nektek, áprilisban ti segítetek nekünk.

És mire adjuk a 2,5 milliárdot? Ez sem kevésbé érdekes.

Az erdélyi város állami támogatása az új román adórendszer miatt csökkent. No, nem sokkal, 700 millió forinttal, ami a város eddigi költségvetésének kevesebb, mint 12%-a. A magyar állam rögtön kisegítette őket. Nem 700 millióval, hanem rögtön 2,5 milliárddal.

  • A legnagyobb összeggel a római katolikus egyházat támogatja a magyar állam: 1,5 milliárd forintból újulhatnak meg a Tamási Áron Gimnázium egyházi tulajdonban levő épületei.
  • 441 millió forinttal támogatja a magyar állam a Székelyudvarhelyi KC kézilabdaklub akadémiájának a létrehozását.
  • 200 millió forintot kap a református egyház a főtéri temploma felújítására, és további – egyelőre még nem számszerűsített – összeget pedig az egyik olyan épületének a felújítására, amelyben diakóniai központot hoznak létre.
  • A városi önkormányzat által működtetett Tomcsa Sándor Színház is 70 millió forintot kap.

Tehát a 2,5 milliárd egyházaknak épület- és templomfelújításra, sportegyesületnek akadémia alapításra és egy színháznak. Egyik sem tűnik azonnal megoldandó súlyos problémának.

Soltész Miklós: a támogatások a magyar nemzetpolitika részét képezik.

Az államtitkár elmondta, hogy a támogatási összegekről az elmúlt hetekben döntött a magyar kormány. Ezekkel a székelyudvarhelyi fiatalok helyben maradását szeretnék elősegíteni. Hozzátette: sok Kárpát-medencei beruházást támogat a magyar állam, de ezek sorában Székelyudvarhely az egyik kiemelt támogatott. Soltész szerint az erdélyi magyar történelmi egyházak olyan közfeladatokat látnak el, amelyekkel segítik a magyarság megmaradását, iskoláikban olyan fiatalokat nevelnek, akik Romániának is hű állampolgárai lesznek.

Forrás: MTI, maszol.ro, kdnp.hu, borítókép: kolozsvaros.com
Megosztom, elküldöm: