Román-Magyar:
Mi ez az erdélyi ügy?


Mi ez a botrány a székelyeket akasztgató román miniszterelnökkel?

A három romániai magyar párt közös állásfoglalást írt alá az erdélyi magyar autonómiaelképzelések összehangolásáról. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nem maguktól jutottak el erre az állásfoglalásra. Az elmúlt időszakban ugyanis Szili Katalin a magyar kormány miniszterelnökének megbízottjaként járt közben ebben az ügyben és hozta tető alá ezt a közös állásfoglalást.

Az mindenképpen fontos, hogy a romániai magyar pártok bizonyos a magyarságot érintő kérdésekben összehangolják tevékenységeiket, de nem biztos, hogy az autonómiatörekvésről szerencsés volt a jelen viszonyok mellett állást foglalni. Hiszen részben az európai politikában sokan az Unió belső széteséséről beszélnek, részben pedig nem olyan rég volt egy Uniós tagállamban (Spanyolországban) egy autonómiával kapcsolatos igen komoly politikai válság.

Nem teljesen világos, hogy a magyar kormány miért most indította el és hozta tető alá ezt folyamatot. De azon nem lehet csodálkozni, hogy Romániában ez igen komoly politikai visszhangot váltott ki mind a politikai színtéren, mind a társadalomban.

A román politika reagál

A Realitatea hírtelevízió például egy egész estés politikai elemző és vitaműsort sugárzott, a romániai magyar kérdésnek. A TV műsorban az ottani szakértők és politikusok mondták el véleményüket. Több kérdésben megoszlottak a vélemények, azonban többen felemelték a hangjukat a magyar kormány román belpolitikába való beavatkozásával kapcsolatban.

A műsor résztvevői rendkívül súlyosnak tartották, hogy a romániai magyar pártok Szili Katalin magyar miniszterelnöki megbízott közvetítésével jutottak azonos álláspontra az autonómia kérdésében, és azt is sérelmezték, hogy a román kormány nem tiltakozott emiatt.

A romániai magyar pártok autonómia törekvésének ilyen megnyilvánulásáról a műsor telefonos kapcsolattal interjúvolta meg Mihai Tudose-t, a román miniszterelnököt. Tudose kitért arra, hogy az autonómiaterveket összehangoló magyar pártok nem képviselnek jelentős politikai erőt Romániában. “Ezek ott vannak náluk (a magyaroknál) az udvarban. Nem kell semmibe venni őket, de nem is kell nagyon lobbanékonyan viszonyulni a kérdéshez” – jelentette ki a miniszterelnök, akinek a rossz telefonos kapcsolat miatt a stúdióban ülők is csak részben értették a nyilatkozatát.
A műsorvezető kérdésére, hogy “akkor az az ön válasza, hogy ez (az autonómia) kizárt?” Mihai Tudose azt felelte: “nem lehet szó róla”.

Az erdélyi magyarok akasztásáról beszélt a román miniszterelnök?

Porcsalmi Bálint, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnöke felszólította a román miniszterelnököt, hogy vonja vissza a romániai magyarokra tett sértő kifejezéseit. Porcsalmi arra hivatkozott, hogy időközben a Dcnews.ro portál közzétette a miniszterelnök teljes nyilatkozatának a leiratát. Ebben azok a részek is szerepelnek, amelyek a szerda esti tévéadásban a rossz telefonkapcsolat miatt alig voltak kivehetőek.

E leírás szerint a kormányfő a következőket is mondta: “Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor, nem tudom milyen nap alkalmából, zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is”.

Tehát az RMDSZ elnöke szerint a román miniszterelnök akasztással fenyegette meg erdélyi magyarokat. Fontos azonban hozzátenni, hogy a szöveg leirata nem a eredeti hírtelevíziótól került napvilágra, hanem egy Porcsalmi egy hírportál értesülésére reagált.

Az állítólag elhangzott mondatok nagy felháborodást keltettek Magyarországon is

A magyarországi pártok a román miniszterelnök szavaira szinte egységesen reagáltak:

Fidesz:
Elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan a román miniszterelnök magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatos nyilatkozata.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója, január 11-én, az MTI-hez eljuttatott közleményében többek között azt írta, hogy Mihai Tudose szavai túlmennek minden határon, példátlanok az európai politikában és végérvényesen belevésődnek minden magyar lelkébe és emlékezetébe. A román miniszterelnök azonnali bocsánatkérése a minimumot jelenti.

MSZP:
Felelős politikus nem beszélhet Európában kisebbségek fellógatásáról következmények nélkül, s Mihai Tudose román miniszterelnöknek nincs helye többé az európai közéletben.

Molnár Gyula az MSZP elnöke, az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában arról beszélt, hogy “Magyarország és Románia is ugyanannak a közösségnek, az Európai Uniónak a tagja, amely többek között azért jött létre, hogy a Mihai Tudose gondolataihoz hasonlók ne nyerhessenek ismét teret Európában. Mihai Tudose hátat fordított a közös értékeinknek és szavai minden magyart, minden európait megsértettek.”

Jobbik:
Azonnali távozásra szólította fel Mihai Tudose román miniszterelnököt, a magyar kormánytól pedig azt kéri, hogy az elvárható konzekvenciák levonásáig rendelje haza a bukaresti nagykövetet.

A Jobbik nevében Szávay István, a párt országgyűlési képviselője reagált. Az MTI hírben olvasható, hogy többek között arról beszélt, hogy “ilyen esetekben az Európai Unió sem hallgathat, egy uniós tagállamnak pedig nem lehet olyan miniszterelnöke, aki halállal fenyegeti egy békés szabadságmozgalom aktivistáit.”

Hazai és romániai pártok:
Mind az itthoni kis pártok, mind a romániai magyar pártok felháborítónak és kirekesztőnek jellemezték a román miniszterelnök szavait. Reagált többek között a KDNP, az LMP, az RMDSZ is.

A külügyminisztérium bekérette román nagykövetet

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy teljes mértékben elfogadhatatlannak, az európai értékekhez és a 21. századhoz méltatlannak tartja Mihai Tudose román miniszterelnök magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatos nyilatkozatát és közölte, hogy az ügy miatt berendeli Románia budapesti nagykövetét.

A nagykövetet Január 12-én reggel a Külügyminisztériumba rendelték, és a “miniszter-helyettes világossá tette számára” a magyar kormány álláspontját, a nagykövet pedig “bizonyos nyelvtani magyarázatot” próbált adni a kijelentésre.

Mi van a dolgok mögött?

A fenti történések már önmagukban is egy igen nagy bel- és külpolitikai problémára mutatnak rá, de ezen túlmenően egy sor távolabbról jövő kérdést is felvetnek.

A román társadalomban, politikusokban és elemzőkben az első perctől felmerült egy kérdés. A hozzáértők azt firtatták, hogy a magyar kormány – a miniszterelnöki megbízotton keresztül – miért távvezérel egy másik országban pártokat? Még akkor is, ha történetesen a saját nemzetének képviselői is. És ez a kérdés tulajdonképpen jogosnak mondható. Főleg, hogy pont autonómiatörekvéssel kapcsolatos kérdésekben teszi azt.

Belpolitikai elemzők többször rámutattak már arra, hogy a Fidesz-KDNP a határon túli magyarokat próbálja maga mellé állítani. Egyes elemzők szerint nem lehetetlen, hogy ez az eset is ilyen inditatásból indult ki. Az autonómiatörekvésre negatívan reagáló román politika és társadalom előtt majd a magyar kormány fogja őket megvédeni, ami százezres nagyságrendű szavazatot is jelenthet akár.

Mondta vagy nem mondta?

Annak ellenére, hogy az RMDSZ politikusa nyilatkozatában többször említette, hogy a miniszterelnök akasztásról beszélt, és mind a magyar külügyminisztérium, mind a magyar pártok reagáltak az ominózus mondatra, annak tényleges elhangzását hivatalosan senki nem erősítette még meg.

A TV műsorról szóló MTI híradás (Gazda Árpád, az MTI tudósítója Kolozsvár, 2018. január 10., szerda) például még a később javított változatban sem számol be ilyen vagy ehhez hasonló mondatokról. Az egyetlen forrás a Dcnews.ro portál, aki az amúgy élő adásban gyakran rosszul hallható mondatok saját verzióját írásban lejegyezte.

Nem lehetetlen tehát, hogy a mondatok nem így hangoztak el és lehet, hogy a román nagykövet a “bizonyos nyelvtani magyarázat”-tal pont arra utalt, hogy a rossz telefonvonal miatt nem valós a szöveg leirata.

Ha tényleg ezt mondta, akkor a román miniszterelnöknek bocsánatot kell kérnie az erdélyiektől és bocsánatot kell kérnie Magyarországtól

Mihai Tudose azóta egy Facebook bejegyzésben reagált az ügyre, ismét csak az autonómiatörekvésről beszélt, bocsánatot még nem kért.

Forrás: MTI, Facebook: Mihai Tudose oldala
Megosztom, elküldöm: