Martin Schulz:
Az EU nem léphet a nemzetállamok helyébe


Az Európai Unió (EU) nem léphet a nemzetállamok helyébe, hanem csak kiegészítheti őket ott, ahol a képességeiket meghaladó problémákba ütköznek – jelentette ki Martin Schulz.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke szerdán Berlinben a Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és a Keresztényszociális Unióval (CSU) folytatott koalíciós tárgyalás EU-s kérdésekről szóló első fordulója után.

Hangsúlyozta, hogy a német EU-politikában “új kezdetre” van szükség, és egyetértenek Angela Merkel kancellárral, a CDU elnökével és Horst Seehofer bajor kormányfővel, a CSU vezetőjével abban, hogy a következő német kormány tevékenységének középpontjába kell állítani “Európát, és a küzdelmet egy megújított és megerősített Európáért”.
Az EU megerősítésében azt az elvet kell követni, hogy a “helyi gondokat helyben kell megoldani, és a globális kihívásokra európai választ kell adni”.

Az adókerülés elleni harc, a migráció, a belső és külső biztonság mind-mind olyan ügy, amely “érinti a nemzetállamokat, de megoldásukra európai keretben kell törekedni” – mondta Martin Schulz.

A konkrét tervek közül kiemelte, hogy egy EU-s “szociális keret” megalkotásával véget kell vetni az adózási és “szociális dömpingnek”, annak a folyamatnak, amelyben az egyes országok az adóztatás mértékének csökkentésével, illetve a bérekre és a szociális ellátásra vonatkozó szabályok lazításával igyekeznek erősíteni versenyképességüket.

Hozzátette, hogy az EU-s ügyekről a CDU és a CSU elnökével tartott első tárgyalási forduló “bátorító” volt. A folyamat következő szakaszában szakértők bevonásával dolgoznak a koalíciós szerződés tervezetének EU-s fejezetén.

Arra a kérdésre, hogy a következő kormányban melyik minisztérium lehet az EU-s politika legfőbb alakítója, Martin Schulz azt mondta, hogy a kancellárt illeti meg az a jog, hogy meghatározza a kormány politikájának fő irányait, és e jog tiszteletben tartása mellett a külügyminisztérium lehet az EU-s politika legfőbb szereplője.

Korábbi német sajtóértesülések szerint Martin Schulz az SPD vezetésében világossá tette, hogy igényt tart egy minisztérium vezetésére, ha pártja kormányra lép a CDU/CSU-val. A várakozások szerint a pártelnök a külügyi tárcát vagy a pénzügyminisztériumot célozhatja meg.

Szerdán Horst Seehofer is nyilatkozott a koalíciós tárgyalásokról. Elmondta, hogy sikerült megállapodásra jutni számos vitatott ügyben, köztük az oltalmazott státuszt szerző menedékkérők családegyesítési jogának kérdéseiben, és mindhárom párt vezetésében megvan az akarat a megállapodásra.

Hangsúlyozta: vasárnapig, vagy legkésőbb keddig ki kell dolgozni a koalíciós szerződés tervezetét, különben nem lehet megalakítani a kormányt húsvétig, ami “katasztrófa” lenne Németországnak.

A koalíciós tárgyalás az eredeti tervek szerint vasárnapig tart, és a tárgyalódelegációk tagjai szabaddá tettek még két napot arra az esetre, ha mégsem sikerül időben lezárni a tárgyalást.

A kormányalakítás következő lépésében a koalíciós szerződés tervezetét közlik a szociáldemokraták Vorwärts (Előre) című lapjában, és felkérik a tagokat, hogy döntsenek róla. A tagok levélben szavazhatnak. A szavazáson azok a tagok vehetnek részt, akiket február 6. előtt vettek fel a pártba. A levelek postázásától a szavazatok összesítéséig két-három hét telhet el. Az SPD akkor léphet koalícióra a CDU/CSU-val, ha a nagyjából 450 ezer párttag többsége elfogadja a szerződéstervezetet.

Forrás: MTI, borítókép: euobserver.com
Megosztom, elküldöm: