Olimpia:
Észak-Korea is ott lehet


A két szomszédos, hivatalosan még háborúban álló ország Január 8-án egyeztettek arról, hogy Észak-Korea is képviseltethesse magát a Phjongcsangban tartot téli Olimpián.

Fegyverszünet a két ország között

A két ország létrejötte elég zavaros volt a II. világháború után. 1950. júniusa óta háborúban állnak. Jelenleg fegyverszünet van érvényben a két ország között. Kim DzsongIl idejénben enyhült a feszültség a két ország között. Viszont mostanában, Kim DzsongIl halálát követően, az új Észak-koreai diktátor vezetésével, Kim DzsongUn ismét elmélyítette a két Korea közti feszültséget a nukleáris és rakéta programjával. Ezért volt szükség a két ország közti egyeztetésre.

Közeledés az Olimpia miatt?

Észak-Korea kénytelen volt leülni és tárgyalni Dél-Koreával, hogy képviseltethesse magát sportolóival a phjongcshangi téli Olimpián, és emiatt akár oldódhatnak a két ország közti feszültésgek, aminek USA nagyon megörült és egy lépéssel hátrébb lépett, hogy ne zavarjon bele a tárgyalásokban – ahogy ezt már egy cikkünkben megírtuk.

Észak és Dél-Korea között két évvel ezelőtt szakadt meg a kapcsolat, Szöul azonban január elején a párbeszéd újrakezdését szorgalmazta, miután Kim Dzsongun atomtámadással fenyegette meg ellenségeit. Azóta sokat javult a viszony. Helyreállították a két ország közötti forródrótot és a rendező Dél-Korea azt szeretné, ha a félsziget sportolói közös zászló alatt vonulnának a megnyitón és együtt szerepelnének a világversenyen.

Sikeres tárgyalások

Az Euronews hírszerzése szerint sikeresen zárultak a két Korea közötti keddi egyeztetések. A szöuli országegyesítési minisztérium bejelentette: Észak-Korea hajlandó delegációt küldeni az egy hónap múlva kezdődő téli olimpiai játékokra. Így már szinte biztos, hogy a kommunista rezsim nem fog veszélyt jelenteni a határ közelében fekvő olimpiai városra Phjongcshangra.

Észak-Korea magasrangú tisztviselőket, az olimpiai bizottság tagjait, atlétákat, szurkolókat, művészeket, újságírókat és egy tékvandó bemutató szereplőit is elküldi a téli játékokra – számolt be a miniszter-helyettes.

Forrás: Euronews, Reuters - kép Reuters
Megosztom, elküldöm: