A legszegényebbek fizetik a legtöbbet az alapvető élelmiszerekért?


Sokkoló adatok Magyarországról

AZ RTL Klub Házon Kívül című műsorának ma esti adása olyan családokat mutat be, akik nagyon kevés pénzből élnek, mégis kénytelenek jóval drágábban venni az alapvető élelmiszereket, mint a városokban élők.

A Baranya megyei Siklósbodonyban az utolsó kisbolt azért zárt be, mert a boltos csődbe ment a sorozatos hitelezések miatt, emiatt a falu lakói számára az egyetlen vásárlási lehetőség a mozgóbolt. Ami viszont csillagászati árakon ad mindent.

Drágábbak a mozgóboltok

A Házon Kívül stábja gyors összehasonlítást is végzett, amiből az derült ki, hogy a mozgóboltban az alapvető élelmiszerek 40-60 százalékkal drágábbak, mint a bevásárlóközpontban. Például a margarin a faluban 275 forint, a közeli nagyvárosban 200, 1 liter tejért 235 forintot kell fizetni, Pécsen 165-öt. Egy kiló cukrot 320 forintért ad a mozgó árus, míg a városban 200 forintért is kapható, de a liszt is 50, a kenyér kilója pedig 100 forinttal drágább, mint az egyik pécsi hipermarketben.

Csak az Ormánságban közel 15 olyan település van, ahol bolt hiányában az emberek többsége mozgóboltokban vásárol. Ahogyan itt mondják: nincsen város biciklijárásra. A buszok 3-4 óránként járnak, így akinek nincsen autója, az gyakorlatilag csak abból vehet, amit idehoznak – és annyiért, amennyiért adják. Most, hónap végén pedig a falubuszt sem indítják el a pécsi szupermarketekbe, mert az embereknek már nem maradt pénze nagybevásárlásra.

A teljes adást ma, szerdán 22 óra 50 perctől tekinthetik meg az RTL Klubon, az adást követően pedig az RTL Moston is.

Forrás: blikk.hu, tenytar.hu

 

Megosztom, elküldöm: